miercuri, 11 februarie 2009

Dezbaterea publica pe bugetul pe 2009

Alexandru Cosma

Merg la primarie cu gandul ca va fi cea mai tare dezbatere in ultima jumatate de an. Dar cand ajung acolo aproape nimeni. Ziaristul Mihai G. de la informatia impreuna cu fotograful lui stateu pe fotolii. Apare si viceprimarul liberal si el mirat ca nu e mai nimeni.

Il sun pe Adam care era foarte pregatit pentru dezbatere, dar imi spune ca nu poate sa participe si ca sa insist la primar sa faca alta dezbatere ca altfel e ilegal proiectul de buget pe anul in curs. Apar vreo 2 consilieri locali si ceva doamne de la primarie. Dupa cam 3 minute apare si domnul primar ,care parea cam contrariat ca nu e niciun cetatean inafara de mine. Vine spre mine si dam mana, domnul Anderco de la biroul RPR ma recomanda la domnul primar. Ii spun ca ne cunoastem si domnul primar adauga ca pentru o persoana nu se va tine dezbaterea.

Eu ii recomand sa facem pe o alta data si sa fie anuntat cu o zi inainte nu cu 3 saptamani ca si in cazul de fata. El spune ca nu are rost daca acu nu a venit nimeni nu va veni nici atunci. Apoi incepe sa se planga la toti ca nu mai stie de unde sa taie bani in proiect deoarece sunt bani putini, si din astea. Trec vreo 7 minute si deja ma plictiseam, si am intervenit dupa ce el spunea ca si asa nu pot oamenii influenta bugetul ca nu cunosc realitatile. Eu ii spun ca ba pot si ca in loc sa faca drumuri la capatul orasului mai bine ar face drumuri principale ca drumul Careiului, Lucian Blaga si Henry Coanda. Ilyes spune ca sunt foarte multe plangeri de la cetatenii de pe drumurile marginale si ca nu poate sa nu-i pese de ei. Ii recomand sa le pietruiasca si nu sa le asfalteze. Dumnealui spune ca nu ar costa mai putin cu mult, eu il contrazic.

Apoi discutam despre al 3lea pod sa fie finantat de la UE si constructia dar dumnealui sustine ca nu e eligibil. Ma gandesc ca o sa ma informez in detaliu de e sau nu e. Apoi intra in discutie privata cu el un consilier local. Dupa ce termina il mai abordez pe domnul primar cu inca o tema importanta. Si anume faptul ca UDMRul se da partid de dreapta si ar trebui sa luam masuri de dreapta. Si-i exemplific despre Transurban care ar trebui sa aiba ori management privat ori sa fie un serviciu concesionat si la fel si cu Apaserv si cu pietele din oras. Adaug ca nu avem nicio piata concesionata sau privata direct. Dumnealui incepe, ca de obicei cand nu stie ce sa zica, sa ridice vocea si sa spuna ca de unde stiu eu ca ar merge mai bine cu asa metode. Si ca nu se poate face orice ce-i vina in cap la unu... Deja se simte ca nu-i place topicul... Repede adaug ca in Pitesti serviciul local de transport e concesionat si nu doar ca nu se da ajutor de stat ca in Satu Mare ci si se primesc bani prin taxe, chiar daca nu multi, dar se primesc. Incepe si mai tare sa ridice vocea spunand ca de unde stiu eu ca el nu stie de asa ceva. Ii mentionez ca stiu de la un profesor de-al meu care e si seful unei agentii centrale.

In fine spune ca va vorbi cu primarul din Pitesti ca s-a intalnit acu ceva zile cu el si urmeaza sa se mai intalneasca. Il rog sa faca asta, dupa ce a spus ca va vorbi cu primarul din Pitesti, dar inainte el mi-a spus ca nu stiu lucrulie, de exemplu cum e cu podul al 3lea si eu ii spun ca poate cu Pitestiul eu am dreptate, gandindu-ma ca poate profesorul meu a gresit, desi e putin probabil. Apoi a trecut la vorba cu cineva ce parea ca nu pentru dezbatere a venit si eu am inceput o discutie cu Anderco Radu care parea si el nemultumit de unele lucruri din oras.

Am plecat cu un sentiment de tristete ca avem un primar care se da deschis si modest dar care in realitate nu e asa si in plus e si depasit de vremuri. Eu am vrut mult mai multe sa vorbesc la dezbatere dar nu mi s-a dat sansa.

Cam asa a fost toata treaba cu dezbaterea unui proiect ce zic eu e cel mai important pe anul asta. Cred ca a gresit si primaria ca nu a dat anunt pe site si in presa si cu o zi inainte, dar cred ca si cetatenii gresesc ca nu se prea intereseaza de orasul lor, mai ales cand vad cam cine il conduce.

Am sa fac o adresa in scris pentru o noua planificare a dezbaterii pe bugetul anului in curs, precis fara rezultat.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Eu zic ca ar fi mult mai eficient sa ne concentram pe cum sa il schimbam peste 3 ani

Adam Boer spunea...

@satmareanu
putem sa-l schimbam si mai repede, trebuie sa adunam doar vreo 20.000 de semnaturi. Daca am stii cu cine sa-l schimbam, zau ca ar merita efortul.

Adam Boer spunea...

@alexandru cosma
felicitari pentru articol si iti multumesc ca ai fost prezent si in locul meu. Din pacate din momentul in care totusi s-a tinut dezbaterea, procedura era legala. Poti cere o noua dezbatere, dar daca refuza nu avem ce face.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Adam
Nu a fost dezbatere,ca i-am zis clar sa o faca alta data si a zis ca nu are rost.
A fost doar un schimb de idei ad-hoc,daca tot ne-am adunat pe hol cativa oameni,eu singurul cetatean.

Anonim spunea...

Pana una alta in loc de pod peste Somes, poate o sa faca desteptii inca un pasaj peste calea ferata, asa strategic unde se mai dau niste bani la oamenii care isi vor ceda parte din teren.

smarian@ryerson.ca

Anonim spunea...

@Adam
Nu cred ca nu am putea gasi pe cineva. Poate in perioada urmatoare n-ar fi rau sa ne concentram putin si pe problema asta a "recrutarii de candidati". Sau poate ca Head hunting suna mai bine.