duminică, 15 iunie 2008

Comunicat

Din cauza unei erori de sistem a aparut azi noapte pe acest blog un articol semnat de Alexandru Cosma care nu respectă scopul şi idelurile acestui blog şi nici legea alegerilor locale.

Acest blog a luat fiinţă pentru a discuta probleme şi idei legate de administraţia publică locală şi va servi în continuare acest scop indiferent de persoana care va câştiga azi primaria municipiului Satu Mare.

Îmi cer scuze de la cititorii mei care au comentat articolul şi ale căror comentarii trebuia să retrag împreună cu articolul.

66 de comentarii:

Cosma Alexandru jr. spunea...

Bine accepti nationalismul UDMRului.

blogger spunea...

hazug vagy adam

Anonim spunea...

bocsanat
a kommentarom egy rendszerhiba miatt kerult be veletleneul
legalabb olyan veletlenul, mint a te hozzaszolasod

Anonim spunea...

Ádám, bár levetted, de nem hiszem, hogy véletlen volt.

Anonim spunea...

Nálad elmentek otthonról Ádámka. Édesanyád helyébe elfenekelnélek.

Adam Boer spunea...

@cosma alexandru
eu nu accept nici un fel de nationalism, nici maghiar, nici roman.

La Satu Mare nu exista probleme etnice la vedere, dar din ce am constatat in ultimele 24 de ore, exista totusi latent...

Din cauza ca nu stau din punct de vedere etnic pe nici o parte o sa pic intre doua scaune.

Imi asum acest risc.

Adam Boer spunea...

@anonimi, kovacs
Cosma Alexandru a primit de la mine un cont multiblog ca sa posteze articole pe acest blog.

Am facut acest lucru pentgru ca de ani de zile da dovada de simt civic si de un caracter echilibrat pe sietul primariei, pe forumuri si bloguri.

Imi pare rau ca intr-un moment de maxima incordare a cedat luciditatea lui.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Vezi Boer ce ai facut? deja au aparut nationalisti ca "vocea satmarului".Dar in realitate nu asta este vocea satmarului, in Satu Mare nu sant probleme etnice, sau daca totusi sant nu sant asa de mari.

Anonim spunea...

Adam , mai bine lasai naibii articolul si nu-l stergeai !
Pe langa asta era scris f. bine si punctat la fel de bine greselile actualului primar.Eu a-si avea insa mai mare grija ca patron al acestui blog ca persoane si comentarii de genul pe care le-a facut "vocea satmarului" sa le sterg si sa nu dau voie sa apara , pt. ca astfel te compromiti si tu si nici apa Somesului nu te mai spala ! Asa manifestari din partea romanilor care sunt majoritari este o rusine si in cazuri din astea atunci zic ca mai bine castiga Ilyes, pt. ca ungurilor care prin nastere au aceleasi drepturi cu romainii de aici , de asta le este cel mai tare frica ! si de aceea indiferent cat de rau este reprezentantul lor , il vor vota , tocmai de aceea ca asa ceva sa nu se intample ! Nu vreau sa acuz pe nimeni da tare imi e cunoscut stilul !In cazuri din astea mi-e rusine ca sunt romanca ! Repune inapoi articolul...insa introdu cenzura daca vrei !

Anonim spunea...

oare de ce nationalismul este criticat doar unilateral? daca iuliu fura e hot. daca gyula fura e clar ca e victima nationalismului. cam citi dintre romani citesc porcariile pe care citiva dezaxati maghiari le scriu la adresa romanilor? dar deh, ce nu stii nu te poate afecta. ignoranta ne face fericiti. eu n-am auzit pe careva sa scrie ca totusi gyula n-a furat, ca totul e bine in satu mare, ca drumurile sint ok, traficul excelent, curatenia exemplara. nu... doar ca un ungur este atacat. eu dupa nume il consider pe primar roman. voi?

Anonim spunea...

am citit articolul incriminat. are tente nationaliste: adica a scos in evidenta sovinismul si nesimtirea lui ilyes. condamnabil de-a dreptul. eu zic sa-l si impuscam cu un drum pe junior...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
aquarius spunea...

in loc de atata gargara fie ea romaneasca,fie ungureasca n-ar fi mai bine ca fiecare in parte sa-si vada de ograda lui,sa-i respecte pe cei cu care vine in contact sau in cel mai rau caz sa-i ignore?

aquarius spunea...

@kovacs si anonim1,2 si3
faceti-mi si mie o traducere ca n-am priceput nica!

aquarius spunea...

@romani adevarati
frate da cu ce te-au suparat ungurii ca vad ca esti bulversat rau de tot!

Anonim spunea...

Insomar, ora 19

Dorel Coica 63%
Iuliu Ilyes 37%

Anonim spunea...

@insomar
din pacate treaba sta invers... plus ca nu s-a facut nici un exit poll pe satu mare. dar suna bine totusi...

aquarius spunea...

@insomar
ce gluma buna ...de 1 aprilie :)

Anonim spunea...

lyes câştigă cu 58% al doilea mandat
* Prezenţa la vot pe ţară a fost de 47,42%
Al doilea tur al alegerilor locale a adus la urne 39,55% din alegătorii din municipiul Satu Mare şi 47,64% din alegătorii din judeţ. Potrivit birourilor electorale, în mediul urban prezenţa la vot a fost de 42,2%, iar în mediul rural 57,41%.
Primăriile municipiilor Satu Mare şi Carei au fost câştigate de UDMR. PD-L a câştigat 11 primării, UDMR 9, PSD 6, PNL 5, iar la trei primării au învins indepen-denţii.
Prezentăm o parte din rezultatele parţiale înregis-trate în cele 34 de localităţi în care au avut loc alegeri pentru primari, după numărătoarea paralelă efectuată de partidele politice: Satu Mare: Iuliu Ilyes (UDMR) - 58%, în faţa lui Dorel Coica (PSD); Carei: Kovacs Eugen (UDMR) - 57,47%, Valentin Macec (PNL) - 43,53%.
Câştigători după numă-rătoarea parţială: Ardud - Ovidiu Duma (PNL), Livada - Sebesi Ioan (indep.), Tăşnad - Veron Andrei (UDMR), Acâş - Nicolae Gereb (UDMR), Agriş - Szabo Elek (indep.), Apa - Mihai Apan (PSD), Berveni - Kis Hajnalka (PD-L), Bixad - Tătar Ioan (PD-L), Botiz - Iosif Roca (PD-L), Căpleni - Ionucz Tiberiu (UDMR), Căuaş - Ioan Todoran (PNL), Cehal - Gheorghe Jurchiş (PSD), Certeze - Petru Ciocan (indepen-dent), Crucişor - Florinel Andreica (PNL), Doba - Mihai Ghetina (PNL), Homoroade - Simion Ardelean (PD-L), Lazuri - Lengyel Ştefan (UDMR), Medieşu Aurit - Gheorghe Robaş (PD-L), Odoreu - Dumitru Pop (PSD), Pir - Mihai Tempfli (UDMR), Pişcolt - Cosmin Varga (PD-L), Pomi - Vasile Lang (PSD), Sanislău - Călin Mateş (PD-L), Săuca - Gheorghe Marian (PSD), Socond - Ioan Sava (PD-L), Tarna Mare - Monica Sobius (PD-L), Terebeşti - Gavril Vinţ (PNL), Turţ - Ioan Belbe (PD-L), Turulung - Koczan Levente (UDMR), Valea Vinului - Radu Cristea (PSD), Vetiş - Juhasz Ludovic (UDMR), Viile SM - Daniel David (PD-L).
În cursul zilei de azi se vor da publicităţii rezultatele oficiale.

Anonim spunea...

deci ,actualul primar nu poate sa spuna ca cel vechi a facut multe credite .Sa vedem ce o sa faca ,totusi as paria ca nu prinde in functie finalul mandatului.Sanse in acest moment sunt de 60 % ca o sa demisioneze.Claudio

Cosma Alexandru jr. spunea...

Adamka
Te inteleg,nu esti roman,nici tu nu sti ce esti,esti pe juma maghiar,pe juma neamt.Mai da oare in ce tara traim,sau in ce oras?am impresia ca traim in Ungaria Mare a lui Horthy.Ilyes face lucruri pe fata anti romanesti,un roman scrie pe un blog ce face Ilyes si minoritatea maghiara care saraca nu are drepturi,si e prigonita,mai e un pic si te rezolva ca inaintasii lor.
In primul rand ca in semn de respect fata de toti ar trebui sa explici unde am incalcat regulile siteului,si a alegerilor locale.
Apoi cred ca deja tu esti deviant daca folosesti expresii ca ,,a cedat luciditatea lui".
Apoi daca esti contra nationalismului,nu stiu care,eu am prezentat realitati,ar trebui sa-i rogi pe cei ce scriu in alte limbi,sa aiba respect fata de majoritate,sa scrie in romaneste.Lucru pe care tu pana acu nu l-ai facut.
Imi pare rau ca traiesc in asa oras,cred ca sovinismul e din partea maghiara.

Anonim spunea...

@cosma alexandru jr.: din pacate nu am reusit sa citesc articolul tau. Probabil ar fii cazul,ca Adam sa-l publice, sau de ce nu-l publici Tu pe blogul tau? Atunci am putea decide, daca e sau nu nationalist.
Cateva greseli: Horthy nu regna Ungaria Mare...
Ungurii in Romania de astazi nu sunt lipsite de drepturi...
Si ce este un lucru 'anti romanesc'? Despre Gyula se pot spune multe lucruri, dar ca ar fii sovinist??
Draga Alex, priveste putin dincolo de microcosmosul tau personal, si o sa vezi: aproape jumate din locuitorii orasului sunt unguri. Si daca ei se gandesc putin altfel ca Tu, nu-i vina lor. Sunt unguri nu prea departe de Satmar, in actuala Ucraina, care s-au nascut si au trait in aceleasi sat, dar in 5 tari diferite. Eu sunt convins, ca cu toate problemele lor, ungurii de azi din Romania, sunt cetateni loiali a acestui tari, si nu-s iredentisti. Si au decis liber sa traiasca aici, in patria lor, comuna cu romanii.

Anonim spunea...

brutus-articolul este scris pe forumul gnv.CLAUDIO

Cosma Alexandru jr. spunea...

Eu am scris articolul cu titlul ,,Ilyes nu ii are la inima pe romani?".Deci e o intrebare,nu o afirmatie,in articol,care poate fi citit si pe linkul lui Darius,la reactiile mele,se vede clar ca eu imi exprim parerea ca nu sunt actiuni intamplatoare.Am scris acel articol ca fiecare roman sa se intrebe daca primarul pe care-l voteza ii rexpecta nationalitatea si emblemele.Treba fiecaruia cum percepe.Turnul Pompierilor(simbolul maghiarimii) e luminat si e restaurat inca din primul an de mandat Ilyes,iar statuia lui Vasile Lucaciu e in bezna si acu,nu e afront fata de romani?atunci am pararea ca nu esti echidistant.Asta e parerea mea.
Nu cred ca sunt nationalist extremist,sunt nationalist in sensul ca imi cunosc interesele natiunii mele,Uniunea Europeana e o uniune a natiunilor,deci ce vorbeste Boer ca e european nu prea merge.
Cum pot fi eu acuzat ca sunt nationalist contra ungurilor cand de 2 ani ma chinui sa imbunatatesc performanta lui Ilyes la primarie.Am ajuns sa-i fiu un fel de consilier personal,fiind initiatorul si membru in consiliul consultativ,i-am prezentat analize si idei care cred ca aveau valoare,si i-am zis ca nu cer nimic in schimb decat sa le aplice chiar si macar in parte.Nu a facut mai nimic.I-am zis sa cheme personal investitori in oras, a zis ca nu e cazul ca vin destui,pe site acu ceva zile a scis ca a chemat personal McDonald's in oras,cam la fel si cu munca in folosul comunitatii a unora,si multe altele,Adam cred ca e de caracter si poate confirma,de ce nu le aplica,si unele de ce le aplica doar acu in campanie?Adam nu prea a dorit acest consiliu,el stie de ce,poate ca ar avea dreptate,dar nu e deloc corect sa ma acuze de nationalism.Eu vorbesc cu Ilyes pe strada,el nici la sedintele de consiliu local nu se saluta cu primarul.Primarul si-a dat seama ca tot ce fac e deziteresat,te rog citeste emailurile pe forum.Cu ce-s eu nationalist?ca-mi spun parerea?El daca vrea voturile maghiarilor trebuie sa-i invete pe maghiari sa respecte majoritatea romana.
Daca mai ai nelamuriri te rog scrie.

Anonim spunea...

@Claudio: multumesc, am citit.
@Cosma Alexandru jr.: Adam are dreptate, articolul este scris intr-un stil inadecvat. E o problema imensa, se pare, ca istoria noastra comuna este o tema tabuizata, plina idealuri si iperbole din ambele parti.
Inca o intrebare: la ce Te referi cu "mai e un pic si te rezolva ca inaintasii lor"? Si ce vrei Tu de fapt cu Kosovo? Poporul kosovar urmareste de fapt ideile scolii ardelene, si a natiunii romane din Ardeal, cand si-a cerut si a si obtinut autonomia fata de sarbi, analog cum romanii si-au cerut independenta de Ungaria in 1918. Stim, ca aceasta independenta primita a fost cedata catre Bucuresti in 1921, dar cine stie daca kosovarii nu fac aceleasi lucru spre Tirana...
Deci, am avea noi mult de discutat, dar nu lucruri superficiale, cum ca Turnul Pompierilore iluminat cu culoarea verde, ca semnul sovinismului lui Gyula!!??

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Nu stiu ce nationalitate ai dar daca esti de acord cu independenta Kosovo,cam banuiesc.Plus ca ai scris in germana zilele precedente,vezi ca nemtii din Sibiu nu-s maghiarizati,acolo cred ca nu iau ca exemplu Kosovo.
La noi daca o sa fie autonomie care e clar ca va fi apoi independenta in secuime, e doar un pas,va fi autonomie si independenta fata de UE,deci o prostie si jumatate,toti vor uniune dar apoi...Ei cred ca ar avea economie mai buna,mai buna ca in UE?
Sa-ti raspund la intrebari.Pai nu vezi cum is tratat?aproape is demonizat.
Imi pare rau dar ori nu esti imformat ori esti slab informat.Poporul sarb s-a format initial in zona unde Kosovo e acu.Albanezii au venit mult dupa.
Ce treaba e cu scoala ardeleana?hunii au venit aici in Ardeal acu cam 1100 de ani.Nu poti face referire la Kosovo.Tu ca neamt ar trebui sa tii cu noi romanii,noi nu v-am romanizat,maghiarii v-au maghiarizat,crezi ca Klaus Johannis o ajuns primar cu sprijinul romanilor sau ungurilor.
Eu ii inteleg pe unguri ce vreau,dar e drumul prost gresit.
Eu cred ca ar putea fi un semn ca a fost in verde tocmai de ziua romanilor,cam bizara coincidenta,uite acu realizez ca am uitat sa scriu ca Palatul Administrativ e si el in bezna,din nou cam bizar,dar hai sa zicem ca-s coincidente nefericite,pai si bezna statuii lui Lucaciu tot coincidenta e?pe forul primarul mi-a scris ca o face primavara asta,nu o facut,asa de greu e sa pui 2 becuri?...
Hai mai bine pe forul GNV ca aici ne cenzureaza Adam ca nu vrea discutii etnice,nu vrea imagine rea.Ma rog,are si el interesele lui.

Anonim spunea...

@cosma: fiind ungur nascut in acest oras, aud de prima oara, cum ca Turnul Pompierilor ar fii simbolul nostru??? Eu cred ca in primul rand e simbolul orasului, si a pompierilor... Si asta era si in timpul comunismului, cand maghiarimea era cu mult mai putin respectata pe meleagurile noastre. Despe Vaslie Lucaciu - sau cum ungurii il numesc "Vaslukács" (Lucaciu din Fier)- cred ca ungurii au sentimente indiferite. De vreo 17 ani sta in mijlocul parcului. Cand eram copil statea pe strada, care acuma il poarta numele. Se pare, ca sta, unde vrea el... Nu cred, ca acest oras este, sau ar trebui polarizat in acest fel. Despre Gyula in rest ai dreptate. El avea nevoie de 15-20% peste cei care voteaza UDMR, cu sau fara Gyula. In 2004 le-a primit de la PSD. Acuma de la PNL. E o matematica simpla. De ce majoritatea dintre ungurii voteaza orb UDMR-ul, e o alta tema. Dar e o tema mai complicata.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Imi place ca vrei sa discuti civilizat.Deci esti neamt maghiarizat,sau maghiar?Ma rog,tu stii.Nu stiu daca nu sti sau numai asa zici,Turnul Pompierilor e simbolul maghiar al satmarenilor,e inca de pe cand Ungaria era aici.Desi nu stiu daca sti,de fapt si in perioada interbelica si inainte maghiarii erau minoritari.Prin 1925 in oras erau juma evrei,un sfer maghiari,un sfert romani.Doar ca si evreii erau cam maghiarizati.
Turnul Pompierilor a devenit simbolul,unul din simbolurile orasului,pentru ca e cam unic in tara.
Uite ca recunosti ca ungurii(evident si Ilyes) nu dau doi lei pe Vaslukacs cum ii ziceti voi.Insa unii romani mai rasariti dau mult pe el,mai ales ca eu sunt originar din Apa,pentru ca a facut mult pentru romani,si daca Ilyes e si primarul romanilor,ar trebui sa faca ce a promis,adica sa puna macar doua becuri nenorocite,daca nu si restaurarea soclului de marmura cum promitea,sa fie iluminat ca si acel grup statuar evreiesc de langa sinagogi,ca in oras sunt 2 treimi romani si cativa evrei...
Maghiarii nu stiu fata adevarata a lui Ilyes,ca nu au de unde.Cei din UDMR din judet o stiu,nu degeaba l-au schimbat si Kereskeny nu o fost de acord ca Ilyes sa mai candideze si a trebuit sa vina Marko.Dar se vor lamuri.Apreciez multi maghiari din oras ca in 2000 l-au ales din primul tur pe Anderco.Ca Anderco a furat e partea a doua,dar a si facut pt. oras.Cred ca Ilyes fura de cateva ori mai mult,imi pare rau sa constat asta,dar creditul ala de 20 si acu mai vin inca 10 milioane de euro o fost de unde ciuguli.Asta ar trebui in oras,un primar care sa tina echidistant cu toate natiile,sa fie corect si sa dezvolte cu adevarat orasul.De aceia trebuie toti sa ne unim pentru asta, ca e interesul nostru.Eu daca eram cum is acuzat nu ma aliam cu Adam,stiind ca nu e roman.
Dar nu pot sa zic decat PRO SANCTA UNIONAE OMNIUM ROMANORUM !

Anonim spunea...

@Cosma: nu cred ca Adam va cenzura aceasta discutie, ca doarme :)
Istoria exista pentru noi oameni, ca sa incercam sa invatam din ea, deci sa-l folosim pentru viitor, sa incercam sa sintetizam niste idei bune din ea. Ideea, ca cine a fost mai devreme pe aceste meleaguri nu este o idee prea buna. Un om normal nu "vede" mai departe in familia sa decat maxim 4-5 generatii. Care sunt exact stramosii nostrii de acum 1100 de ani, si unde au trait, nu stiu numai cativa familii nobili din Europa. Noi, oamanii de rand, ca Tu si eu habar n-avem. Sau Tu stii cine a fost sau unde a trait stra-stra-strabunicul tau? Poate era ungur, sau turc, sau sarb, sau grec, sau slovac, sau francez, sau neamt, sau rus sau din oricare dintre natiunile, ar caror fii au trecut prin aceasta tara. Deci problema nu se poate pune asa. Nu poti spune, ca daca ungurii (ca hunii au venit de 1500 de ani, si nu e sigur, daca au avut vreo legatura cu ungurii) au venit acum 1100 de ani, iar romanii zic, ca au venit mai devreme, sau au fost aici din veci, atunci au drepturi mai depline. In primul rand, noi oamenii de astazi nu stim exact ce era acum 1100 de ani. Nici nu exista surce exacte, care ar marturisi situatia de atunci. Si ori si cum ar fi fost, noi traim in 2008, intr-o situatie total schimbata.
Probabil stii si Tu, ca chiar la aceste alegeri au votat deja si strainii din EU, care au resedinta la noi. Dupa legile EU, daca am avea un oras atractiv, ar putea sa vina la noi un numar oarecare de straini, sa zicem italieni, si sa voteze primarul "lor", care de pilda, sa-l pune in locul lui Vasile Lucaciu pe Garibaldi.
Ce am face noi atunci? Am lupta impreuna impotriva italienilor?

Anonim spunea...

@cosma: 58% spune, ca Ilyes este un primar multietnic, votat de unguri, romani, si cine mai stie :) Zici ca romanii, care l-au votat sunt tradatori? Daca asa Te gandesti, ai ratat secolul. PRO SANCTA UNIONAE OMNIUM ROMANORUM este secolul XIX. Secolul XXI spune mai de graba: PRO UNIONAE EUROPEA!

Anonim spunea...

@cosma
"cum pot fi eu acuzat ca sunt nationalist contra ungurilor cand de 2 ani ma chinui sa imbunatatesc performanta lui Ilyes la primarie"

din moment ce incerci sa-l prezinti pe Ilyes ca un Milosevici al maghiarilor din SM, cred ca extremismul este cuvantul potrivit, cu asemenea discursuri a inceput si Hitler. Probabil ca tu nu iti dai seama de greutatea cuvintelor tale, pentru ca tot ce ai scris, ai scris doar ca sa nu iasa Ilyes, dar astfel de metode sunt foarte periculoase, atenteaza chiar la siguranta nationala.

Anonim spunea...

@cosma
"Nu stiu ce nationalitate ai dar daca esti de acord cu independenta Kosovo,cam banuiesc."

Probabil e american sau francez, ma indoiesc ca tot ungurii au rezolvat si independenta Kosovo. Dar cine stie, o fi ceva UDMR-isti si Bush si Sarkozy si ceilalti.
Noi tot vorbim de independenta Kosovo, parca am avea ceva legatura cu asta, dar din fericire nu avem si asta trebuie sa multumim oamenilor, care nu instiga la ura etnica.

Anonim spunea...

"Prin 1925 in oras erau juma evrei,un sfer maghiari,un sfert romani.Doar ca si evreii erau cam maghiarizati."

Atunci eram maghiarizati, acum suntem romanizati. Care e diferenta? Tot noi suntem, dar in loc sa ne vedem de interesele noastre, mai bine ne luam unii de altii.

Anonim spunea...

@Valer: vezi, le-ai dezvaluit: Sarkozy e evident ungur, stie toata lumea ca taica-sau e un fost nobil fugit din Ungaria. Dar si strabunicul lui Bush era de fapt Bús György, sosit la New York in anul 1908... :) :) :)

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Vezi ca deja incepi sa devii bruta ca numele.
Tu tot dai cu gargara maghiara nesimtita,ca nu conteaza cine o fost primii aici.Daca ati fi fost voi sigur conta.Pai conteaza daca iei in seama Kosovo.E o porcarie ce vi-o baga in cap liderii vostrii care-s pe fata extremisti.
Deci Kosovo e privit ca un exemplu,dar cica nu pentru ca a fost razboi interetnic ci pentru a face autonomia in secuime cum s-a facut in Kosovo,adica de catifea.Pai e clar ca in secuime doar asa s-ar putea face,ca daca ar fi razboi e clar cine ar pierde.In Kosovo situatia albanezilor nu se poate compara cu a ungurilor din Romania.Acolo albanezii aproape nu aveau niciun drept.La noi mai e un pic si o sa fie unele privilegii.Clar?Si voi ar trebui sa pupati mainile romanilor ca v-au dat drepturi care sunt in topul mondial.Clinton acu cam 8 ani a dat ca exemplu Romania la un summit pentru ca si alte tari sa ia exemplu,de atunci minoritatile din Romania au mai primit drepturi.In Ungaria nicio minoritate nu are drepturi de reprezentare parlamentara.In Ungaria romanii invata romana cum am invatat eu engleza,ca limba straina.Asta cu cine o venit primii nu e relevant decat cand e vorba de autonomie,deci Satu Mare nu e implicat.
Unde am zis eu de drepturi mai depline???mai citeste ce-ti scriu,am zis ca daca a fost iluminat Turnul Pompierilor si statuia evreilor se putea lumina si Lucaciu.Dar nu s-a vrut,ca in 4 ani daca se dorea se puteau pune 2 becuri.
Ungurii zic ca au venit de cam 1100 de ani si nu romanii.
Tare as vrea sa vad ce ai zice daca romanii care emigreaza in Ungaria,peste cativa zeci de ani vor vrea autonomie.Ca tot vorbesti de UE,pai secuimea e acu in UE...
O sa-ti scriu eu pe forum GNV cine sunt ungurii si idealurile lor, realitati,ca aici nu e bine ca-i stric imaginea la Adam,ca va cam educa Budapesta cat sunteti voi de frumosi si de destepti si cat is de tigani romanii.
O sa vezi tu realitatea care si voi o cam banuiti dar nu o prea acceptati.
Eu pe romani nu-i acuz ca au votat cu Ilyes,pentru cu nu au votat,cred ca 75% au fost unguri care au mers la vot...Atentie mare domnule Ilyes romanii nu prea va mai plac.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Valer
Nu eu am facut comparatia cu Kosovo ci Brutus.Citeste tot ce se scrie te rog,eu nu-l placeam pe MIlosevici ca nu-s comunist si stiu si ce drepturi au romanii din Serbia.
Ungurii care dau exemplul Kosovo sunt ultranationlisti si extremisti.Daca ai timp du-te te rog in secuime vara asta sa vezi cum vei fi tratat,si incearca cu tineri sa vorbesti romaneste,nu stiu 3 cuvinte,am simtit-o pe pielea mea.
Deci vad ca iara nu esti informat,la ura etnica instiga albanezii tai din Kosovo,eu am cerut doar ca Ilyes sa respecte romanii asa cum isi respecta maghiarii lui.
Sunteti romanizati?Te rog citeste ce i-am scris la Brutus,sa sti pe ce lume traiesti.
Ca fapt divers,inteleg ca esti maghiar,vreau sa-ti spun ca in Ungaria drepturile minoritatilor is mult sub,fata de ce sunt in tara la noi.Din cate stiu ati primit in gura pe strada in Slovacia pentru simplul fapt ca ati vorbit maghiara,voi ungurii.Deci ar trebui sa respecti majoritatea romana mai mult.La noi nu este asa ceva.
Si ca sa stii cum stau alte minoritati in Europa,Estonia cu ceva ani in urma a declarat in mod repetat si oficial ca nu-i doreste pe rusii aflati in Estonia,care sunt 30%,nu 7% ca voi in Romania,si sa plece afara din tara.Eu inca nu am auzit ca un premier roman sa spuna asa ceva.
Asa ca daca ai un pic de moralitate,te rog schimba-ti discursul,nu de alta dar asa discurs creaza tensiuni,nu ce am scris eu.

Anonim spunea...

@cosma: eu incercam sa-ti arat, ca discutia "care neam a fost mai devreme aici" e nonsens. Oricum nationalistii unguri zic si ei, ca ungurii ar fi sositi intr-o tara "goala", si romanaii abia dupa ei... Deci care e diferenta? Numai speculatii exista, nu dovezi. Parerea mea este, ca aceasta tema nu poate fi tratata ca baza unor discutii constructive.

Fact e, ca de multe sute de ani natiunile noastre traiesc impreuna in Ardeal, au luptat impreuna pentru acest pamant, si nu impotriva celuilalt.

Problema nationalismului este ca nu prea se stie la un moment dat unde incepe sovinismul.

Se spune, ca sovinismul este nationalismul "negativ".
Si daca tot despre diferenta intre "noi" si "voi" vorbesti, ai ajuns deja soven. Asa spune definitia, nu eu am inventat.

Exista si un nationalism "positiv", si se numeste patriotism.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Si ungurii din Romania is model de patriotism...mai ales cei ce vor sa o sparga...
Stii care e diferenta intre noi si voi,ca voi aveti lideri niste mincinosi ordinari,sa vad documente ca ungurii au fost primii,si cine are un pic de minte isi da seama ca nu e posibil,romanii is mult mai multi,de vreo 5 ori in Transilvania si daca veneam dupa,va cam faceam terci.Asta cu venitu dupa e ca si cum bravii vostri lideri s-au dus in vest si au zis ca porcii de romani l-au batut salbatic pe saracul ungur Cofariu in Tg, Mures in 1990,evenimente regretabile,astia vi-s voua liderii,cu Tokes care merge si acu in vest si zice ca ungurii in Romania is ponegriti.Dar cam divagam de la subiect.
Eu te intreb punctual,e corect ca Turnul Pompierilor si grupul statuar de la singagogi is luminate iar Lucaciu nu e,E CORECT din partea primarului vostru care e echilibrat?????????????????
La asta raspunde,la restul putem vorbi mult si bine.

Anonim spunea...

Luciditatea lui C. A. jr. a cedat is aici: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=4326283465742032605&postID=6026279716905661444

Anonim spunea...

@"Cosma Alexandru jr."
"Deci ar trebui sa respecti majoritatea romana mai mult."

De ce sa respect eu o majoritate, fie ea romana sau de alta etnie? Eu respect romanii de treaba si din fericire sunt foarte multi, insa din pacate dumneata nu face parte din categoria asta.
Eu nu m-am plans ca nu au maghiarii drepturi in Romania, ci dimpotriva, sunt multumit de drepturile pe care le am, insa aceste drepturi nu exista datorita oamenilor sovini, cum esti din pacate si dumneata. Cred ca dupa aceste discursuri ultra sovine nimeni nu se mai indoieste cine esti de fapt, ma si mir cum de Adam s-a aliat cu asemenea indivizi.
Discursul tau este total eronat, ca exemplu ne vorbesti despre autonomia Kosovo, desi albanezii de acolo nu vroiau autonomie sub nici o forma, ci independenta, ceea ce este un lucru "putin" diferit. Daca au vrut e treaba lor, pe mine chiar nu ma intereseaza si nici autonomie nu doresc pentru maghiarii din Romania, de fapt ceea ce dorim noi este sa fim respectati si nu pusi la zid de asemenea discursuri jignitoare si ultra sovine.
Daca romanilor din SM nu le convenea Ilyes ca primar, pentru ca este de etnie maghiara, puteau sa-l voteze pe Coica sau pe altcineva, ca dupa cate stiu eu 60% din populatia orasului este de etnie romana, deci tot asa as putea sa spun si eu ca si tu ar trebui sa respecti majoritatea, insa nu spun asta, pentru ca a respecta majoritatea nu inseamna ca nu putem avea idei diferite.

Anonim spunea...

@cosma
"Eu te intreb punctual,e corect ca Turnul Pompierilor si grupul statuar de la singagogi is luminate iar Lucaciu nu e,E CORECT din partea primarului vostru care e echilibrat?????????????????"

Sincer sa-ti spun, habar nu am ce semnificatie are turnul pompierilor sau Lucaciu pentru acest oras si din moment ce eu habar nu am, ma gandesc ca probabil mai sunt multi altii care nu stiu mai multe detalii, ideal ar fi ca toate monumentele sa fie iluminate, sa nu mai ajungem la povesti din astea de 2 lei. M-as bucura daca asta ar fi cea mai mare problema.

Anonim spunea...

Cine e acest Cosma, acest Hitler al Satmarului, care vrea sa converteasca la religia majoritara pe pacatosii unguri? Cine e acest partizan, care ameninta concetatenii nostri maghiari cu bataia pe strada, daca vorbesc in limba lor?

Cosma Alexandru jr. spunea...

Valer
Ai nume romanesc si esti un sovin ordinar.
Deci tie-ti plac romanii care tac si accepta jignirile lui Ilyes si a altor unguri iredentisti.
Nu stiu ce vrei,as vrea sa te vad cum protestezi si pe siteurile care-s pline de porcarii iredentiste si sovine adresate romanilor.
Adam stie prea bine cu cine s-a aliat,stie cata administratie publica stiu,desi a declarat ca nu e de acord cu autonomia secuilor deoarece exista autonomia locala si acolo,daca vrea sa-si schimbe opinia sau deja si-a schimbat-o e dreptul lui,si la fel si daca vrea sa se alieze cu oameni asa de treaba si ,,nesovinisti"cum esti matale.
Si nu mai tot baga porcariile tale aici ca asta e blog de probleme administrataive si am discutat de iredentismul primarului pentru ca el exista atata cat e.
Tu poate nu vrei autonomia secuimii dar multi alti o vreau,printre care si Brutus.
Daca nu sti de insemnatatea insemnelor nationale prin statui si constructii,nu te baga.Eu nu am dat ca problema doar asta,citeste tot articolul inainte sa vorbesti.Te asigur ca primarul le stie foarte bine.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Sergiu
Cine e acest Sergiu care nu intelege romana?sau se face ca nu intelege romana?eu am zis ca daca se continua cu porcariile astea iredentiste o sa se ajunga la situatia regretabila in care o sa primeasca ungurii bataie pe strada ca vorbesc maghiara,cum s-a intamplat cu Slovacia.Daca va fi autonomie in secuime nu vor fi putine tensiuni in restul tarii unde traiesc unguri.
Asta vrei ma tata,tensiuni in Transilvania?
Hitler esti tu cu cine te-o educat ma nesimtitule!

Cosma Alexandru jr. spunea...

Anonim
Mai exact cu ce a cedat luciditatea?
ca informatia zilei nu e un ziar mafiot?

Anonim spunea...

c.a. jr
Esti superficiala. Uitate la cea ce ai scris mai jos!!!! Dar mesajul nu-i pt. tine ci pt. ceilalti, ca drept dovada de lipsa ta de luciditate.

Anonim spunea...

@Cosma
"Ai nume romanesc si esti un sovin ordinar."

Da:)), vad ca sunt un fel de oglinda pt tine. Si tu ai nume romanesc, dar tu chiar esti extrem de sovin, numai ca habar nu ai ce inseamna acest termen.

"Adam stie prea bine cu cine s-a aliat,stie cata administratie publica stiu,desi a declarat ca nu e de acord cu autonomia secuilor deoarece exista autonomia locala"

Nu stiu ce treaba are Adam cu autonomia, dar vad ca tu tot la acest subiect ajungi, care pentru noi satmarenii este un subiect neinteresant. Nu neg cunostintele tale de administratie (desi aici te limitezi doar la iredentism), insa cu mentalitatea asta extremista nu o sa ajungi niciodata sa le pui in practica.

Anonim spunea...

@Cosma
"eu am zis ca daca se continua cu porcariile astea iredentiste o sa se ajunga la situatia regretabila in care o sa primeasca ungurii bataie pe strada ca vorbesc maghiara,cum s-a intamplat cu Slovacia"

Deci Slovacia este tara pe care tre sa o urmarim noi dupa tine, asta e idealul tau?
Eu ma asteptam sa ne vorbesti de democratii consacrate de tip Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, nu de tari care acum 20 de ani nici nu existau. Cea ce priveste incidentele din Slovacia, au fost cazuri de acest gen si in Romania, si asta datorita oamenilor care instiga (cum faci si tu) la ura, insa din fericire majoritatea oamenilor din tara (precum si in Slovacia) sunt mai destepti decat sa se injoseasca in asemenea hal.

Rebel spunea...

@junioru'
ai picat in capcana subiectului nationalist... din pacate pentru tine din acest moment tot ce vei spune va fi pus pe seama "sovinismului". tehnica de etichetare (identica cu cea din filmul "Anger management") a functionat perfect pentru ciumpalacii lui ghiulea. pentru ei singurul contraargument este acela ca un roman ataca un biet ungur. probabil ca-i sint apropiati din moment ce refuza sa vada cum ghiulush isi bate joc si de ai lui: azi e iuliu, maine-i gyula. eu m-am plictisit sa le tot raspund la aberatii. eu i-as intreba de ce doua treimi din populatia maghiara a judetului n-a iesit la vot sa-si sustina candidatul? romanii sint de acord ca n-au avut de unde alege si oricum sint divizati. dar sa-i fi dezamagit oligofrenul si pe ai lui? pina sa sara cretinii iti fac un calcul: 107000 cu drept de vot din care 45000 maghiari. ghiulea ia in primul tur 20000 din care, asa se lauda el minim 4000 romani... deci 16000 din 45000 l-au votat. restul se pare ca nu-l vor si au stat acasa.
PS: daca as lua sondajul domnului Boer, as scoate si cei 5% maghiari care voteaza cu altul decit ghiulea si ajungem la concluzia ca maxim 14000 din 45000 l-au votat. nu astept contraargumente pentru ca n-am sa intru in discutii nationaliste. sa-mi spuna cineva ce-a facut bine oligofrenul... asta astept. iar acea corina_v sa mearga sa vada cum e distrus deja pasajul Coposu (pietonala cum ii place ei sa spuna) si sa verifice la primarie daca materialele prezentate in CL ca vor fi folosite (dintre cele mai scumpe, ex. 1 euro cubuletul de pavaj) sint identice cu cele din lucrare. asta ca sa nu ma creada pe cuvint ca sint de alta calitate si binenteles de alt pret. Doamne ajuta Satmarul cu inca o inundatie...

Anonim spunea...

@rebel: Im principiu sunt de acord cu ceea ce ai spus, mai putin cu eticheta "oligofren", pentru ca nu-s medic sa stiu daca-i bolnav sau nu. Si daca ar fi bolnav, nici atunci n-ar fi frumos sa-l discriminezi astfel.

Adam Boer spunea...

@toti
ati fost foarte harnici in ultimele zile, abia reusesc sa citesc toate comentariile. Pentru ca sunt pe drum , timpul nu-mi permite sa raspund tuturor.

@cosma Alexandru jr.
articolul tau am considerat ca si material de campanie. 24 de ore inaintea deschiderii sectiilor de votare nu este permisa publicarea materialelor de campanie.

Daca publicai materialul cu o zi inainte, tot retrageam pentru ca scopul blogului meu este discutarea problemelor si ideilor in legatura cu administratia publica locala din Satu Mare: probleme etnice nu doresc sa discut pe acest blog.

Rebel spunea...

@brutus
apelativul ii apartine lui Trasnea, si nu ma pot abtine sa nu-l folosesc cind ii vad privirea aia pierduta in spatiu. cind il vad in poze sau la TV mi se zburleste parul gindindu-ma ca el conduce orasul. ma bucur totusi ca maghiarii nu au mers incolonati spre prapastie. daca exista un alt candidat mai credibil (poate ca si dintre cei care au candidat se gasea unul, dar au fost lansati prea tirziu) indiferent de nationalitate, aveam alta prezenta la vot si alt deznodamint.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Rebel
Daca eu o sa-l sprijin acu iara pe Ilyes te rog Rebel sa-mi spui cum m-or face/eticheta acu slujile lui Ilyes?ma bucur ca vezi realitatea,sunt unii care ma eticheteaza sovin pe blog dar nici nu mi-au citit articolul ,,Ilyes nu-i are la inima pe romani?".Vezi ca mai e un pic si de nu-l elogiezi pe Ilyes ajungi si tu sovin si fara luciditate...Traiasca luciditatea lui Ilyes!!!!!

Cosma Alexandru jr. spunea...

Anonim
Eu nu pot fi supericiala,poate superficial,insa tu care nu esti sovina nici nu vrei sa vorbesti corect romaneste...
La care din articole te referi tu ca drept dovada cat esti tu de lucida si desteapta ca mai e un pic si-l pupi dorsal pe Gyula,ca deh e maghiar ce face cinste poporului.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Desi Brutus e pe fata radical si evident extremist din moment ce e de acord cu autonomia secuilor,intelege ce zic,dar Valer nu poate saracul,e normal ca ,,oligofrenul" cum cam urat ii spune Trasnea sa aiba sustinatori ferventi oameni cu asa grad de inteligenta ca el.Eu declar in repetate randuri ca exemplu negativ dar ce risca sa se produca si la noi daca tot asa merg treburile,Valer crede ca eu dau ca exemplu bun,atata e plin de ura ca nu vede ce citeste.Ma repet,Doamne Fereste sa ajungem si noi ca in Slovacia ca atunci vom avea serioase tensiuni interetnice.Sper ca macar acuma sa se inteleaga de cei ce numai nu inteleg.Si ma repet Romania in materie de respectare a drepturilor minoritatilor e exemplu de urmat,si e si data ca exemplu de marii oameni politici.Nici acu nu e clar,Valer da ca exemplu tari care nici nu se pot compara cu Romania.Doua din tarile cele mai democratice din lume,Franta si USA nici nu au minoritati.Franta nu recunoaste oficial nicio minoritate,USA nici nu e nevoita,acolo toti se declara americani.Ai inteles Valerucule?asa o sa va dati si voi romani,desi nu o sa va ceara nimeni,peste vreo 10-15 ani cand salarul mediu din Romania il va depasi pe cel din Ungaria.Precis vei avea dubii,citeste presa mondiala de specialitate si te vei convinge.Si ma repet si la faptul ce l-am scris la Brutus,hai sa ne unim toti indiferent de ce natie,religie,sex,etc.avem,si sa gasim un primar profesionist,corect si care sa trateze toate natiile la fel,avem un interes comun,sa traim mai bine in oras.
Vreau sa anunt din nou ca nu mai port discutii pe asa teme,vom purta discutiile in toamna la parlamentare,cand o sa vina Tokes cu autonomia lui,intr-o tara din UE...Hai sa vorbim de ce Dumnezeu ne facem daca Ilyes continua cu politica dezastruoasa si falimentara a lui.

Anonim spunea...

@cosma: incetul cu incetul iesi "din capcana", in care spunea Rebel ca ai cazut... Cu totul, ca in postarile adresate catre mine de multe ori "a fugit calul" cu Tine, eu am incercat sa raman cat se poate de obiectiv, si nu am reactionat la afirmatiile Tale cateori jignitoare sau extrem negativ nationaliste. Sper totusi ca a fost un discurs constructiv pentru noi, si pentru toti, cei care au citit.

Nu de altceva, dar nu cred sa existe multi in Satmar, care s-au ocupat - din pasiune - atat cat eu cu istoria Transilvaniei.

Spun adio la postingul "Comunicat", si la revedere in viitor.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Stai linistit ca nici eu nu-s pe langa subiect,chiar daca tu esti modest si zici cat de bine te pricepi la istorie,eu as vrea sa te pricepi la prezent si viitor.Ei uite ca eu zic ca tu ai avut afirmatii jignitoare si extrem de nationaliste,dar voi cum tot timpul va plangeti de persecutie si alte prostii ai simtit din reflex si aici.Voua nu va poate spune nimeni adevarul ca voi sunteti detinatorii adevarului absolut.Ma refer voi extremistii,noroc ca nu sunteti toti extremisti si mai sunt si care gandesc cu capul nu cu inima(ca tot declari tu ca din pasiune te ocupi).
Tot e bine ca ti-ai dat seama ca deja discutia a alunecat in cu totul alte teme,eu postez un articol despre afronturile lui Ilyes si ajungem sa vorbim de nu stiu ce tratate si alte minuni.
Lasa ca le-om discuta la timpul potrivit.
Cat despre PRO SANCATA UNIONAE EUROPEA,zi-i si lui prietenu-tau Tokes ca el nu prea intelege ce e cu uniunea intre popoare.
Stai linistit ca eu nu intru in capcane,si daca intru nu ma panichez si imi fac o scara si urc capcana...:)
Vom vorbi la toamna pe declaratiile concrete ale liderilor politici,nu pe povesti.
Dar putem vorbi in continuare direct de administratie,sau inca la asta nu ai pasiune sa te ocupi?

Rebel spunea...

@junior
stai linistit ca de pupat n-am sa-l pup veci-pururi. baiul tau e ca te aprinzi repede si incerci sa raspunzi de fiecare data cu aceeasi moneda. din cit am avut eu rabdare sa citesc nici Brutus nu pare sa-l agreeze in mod deosebit pe ghiulea, iar apelativele de sovin adresate tie mi se pare ca vin din alta parte. este usor deranjanta usurinta cu care si tu la rindul tau ii etichetezi pe ceilalti, si de acolo credibilitatea ta scade. ceea ce spui e valabil, doar ca e pus in umbra de modul de exprimare si apelativele folosite la adresa partenerului de dialog.

problema este la romani, pentru ca nu sint in stare sa-si apere interesele. cine ne opreste sa ne manifestam si noi la rindul nostru "romaneste"? ar avea curajul primarul sau CJ sa respinga de la finantare un proiect in care sa fie scoase in evidenta valorile noastre nationale? nu cred... dar cita vreme nimeni nu le promoveaza nici ei nu sint obligati sa ne impinga de la spate. pe de alta parte, lipsa unor contracandidati redutabili, si farimitarea pe criterii politice apartine clasei politice, si noua prin lipsa de implicare. deci nu putem acuza romanii in bloc ca nu au iesit la vot. lehamitea totusi se manifesta de ambele parti, doar ca la unii este compensata de solidaritatea tipica minoritatii. urnele s-au inchis, campania electorala a inceput. oare s-a apucat careva dintre candidatii de peste 4 ani de ceea ce le-a parut rau ca n-au facut acum 4 ani celor care au candidat anul asta? adica sa adune notorietate si popularitate, pentru a nu fi pus in postura de candidat pe ultima suta de metri? I don't think so... la ghiulea planul era clar, cu santierele de campanie. ca a dat gres, orasul fiind blocat exact in luna alegerilor, e altceva, dar macar a existat un plan pe termen lung (diabolic, nu ma intelegeti gresit ca sint de acord cu el) si nu unul "la ciupeala"...

Anonim spunea...

@Cosma
"Valer nu poate saracul,e normal ca ,,oligofrenul" cum cam urat ii spune Trasnea sa aiba sustinatori ferventi oameni cu asa grad de inteligenta ca el"

Hai sa nu ne luam de inteligenta celuilalt, ca nu e cazul, eu nu l-am sustinut pe Ilyes in mod deosebit, insa nici nu pot fi de acord sa ne luam de el inainte de alegeri si sa-l etichetam sovinist sau antiroman, doar din dorul de a avea un primar de etnie romana.
Bine ca Anderco, care a fost pus la racoare de DNA are sustinatori mai inteligenti.

"Ai inteles Valerucule?asa o sa va dati si voi romani,desi nu o sa va ceara nimeni,peste vreo 10-15 ani cand salarul mediu din Romania il va depasi pe cel din Ungaria.Precis vei avea dubii,citeste presa mondiala de specialitate si te vei convinge."

Pentru ca nu sunt de acord cu jignirea maghiarilor, nu inseamna ca "nu ma dau roman". Nu articolul in sine a fost asa de jignitor, ci comentariile tale ultrasovine la adresa maghiarilor, la un moment dat aveai un speech ca Vadim, probabil ai fost sustinatorul lui acum cativa ani si inca nu te-ai revenit din magia sarmului lui. In ceea ce priveste economia noastra si economia Ungariei, sunt de acord ca economia Romaniei este in crestere si economia Ungariei este in scadere, insa si asa stau mult mai bine decat noi, mai ales la infrastructura, curatenie, etc. Eu zic sa nu ne laudam inainte, sa asteptam momentul in care intradevar vom fi mai bengosi decat ei, ca deocamdata nu suntem in stare sa ne facem o autostrada in secolul XXI. In rest Doamne da sa ai dreptate si sa apuc si eu la pensie sa o ducem mult mai bine decat ungurii.

Anonim spunea...

Mercedes n-a mai ales Jucu, a ales Ungaria Kecskemet.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Rebel
Vezi ca pici tu in capcane,ca nu citesti ce am discutat cu Brutus,daca tu zici ca cineva care zice pe fata si nici nu ezita tot felul de idei extremiste,ma face cum ma face, eu trebuie sa-l pup pe frunte atunci e problema ta, nu a mea.Si pe mine ma sperie cunvite ordinare si modul batjocoritor folosit la adresa lui Ilyes,si asta te scade mult in ochii
mei.Vezi,fiecare cu parerea lui.

Valer
Unde dumnezeu am scris eu ca Ilyes e antiroman,ma tata citeste naibii articolul ala ca iara ma pui sa ma intreb ca data trecuta cam cat poti tu analiza.Eu ma intrebam,din ce am acolo asa pare,ca nu-i are,acuma daca-i antiroman chiar inca nu zic,dar cred ca in 2 ani o sa am ce analiza.Anderco e un excroc pe fata,dar nu a putut fura atat ca Ilyes ca nu a avut bugetul orasului asa mare si nu a avut 20 milioane de euro credit bancar,si acu vin iara 10...Iara ma repet unde Dumnezeule Doamne am vorbit eu de unguri urat in articolul ala?daca tie Ilyes inseamna toti ungurii,pentru mine nu esti de inteles,iara faza ca cei ce te fac budos olah is sovinisti cred nu mai am ce discuta.Asta vreau si eu si cred ca oricine sa o ducem mult mai bine,nu eu am facut studiile,deci sper ca nu o sa fiu criticat iara.Daca vrei sa stii Vadim pentru mine e cel mai mare dusman al nationalismului romanesc,face un nationalism murdar.Ma da vad ca tot is acuzat de sovinism si nu mai stiu ce,si tot aia continua cu tematica asta.Adriana,cu tot cu Mercedesu la Unguri,industria auto de la noi e mult mai tare,vei vedea cat va exporta Ungaria si cat noi,plus ca se pare ca vine la noi Toyota care-si bate joc de Mercedes,Toyota e number one pe plan mondial.Chiar nu vedeti ca deja suntem ai lor?Ne vom dezvolta ca vin ei aici,nu ca am devenit noi tari peste noapte.Hai s-o lasam totusi pe toamna ca atunci vor veni subiectele bune de analizat de la UDMR si PCM.
Hai sa vorbim ca iara sunt gropi pe Golescu...

Rebel spunea...

ceea ce era de demonstrat... :))

Anonim spunea...

@Cosma
"Unde dumnezeu am scris eu ca Ilyes e antiroman"

Nu ai scris asta direct, ci asta ai vrut sa sugerezi.

"Anderco e un excroc pe fata,dar nu a putut fura atat ca Ilyes ca nu a avut bugetul orasului asa mare"

Daca Ilyes a furat, sunt convins ca o sa ajunga la DNA, la ce putere are acum PD-L in tara. Sunt convins ca nu e foarte simpatic lui Basescu, dupa ce s-a aliat cu PSD (2004), iar apoi cu PNL.

"Dumnezeule Doamne am vorbit eu de unguri urat in articolul ala?"

Nu, dupa cum am mai spus, ai vorbit jignitor in comentarile ulterioare.

Anonim spunea...

Cum articolul incriminat al lui Cosma se poate citi la Crina Dunca, nu mai e necunoscut continutul acestiua. Sa vedem punctual, daca Cosma are dreptate sau nu:

1. adevarat

2. prostie, in Austria nu exista zone autonoma, Satu Mare nu sa infratit cu Schwaz, care-i in Tirol/Austria. Regiunea autonoma Tirol de Sud e in Italia.

3. Ziua unei comune nu este o sarbatoare oficiala a Statului Roman, deci satenii pot sa intoneze ce vreau ei. Cu totul, daca au intonat imnul maghiar, ar fi fost frumos sa intoneze si cel roman.

4. prostie, culoarea maghiarimii nu este cea verde.

5. adevarat, si tipic pentru Ilyes, care nu se baga in detalii, dupa parerea mea o nesimtire in acest caz din partea lui

6. prostie, numele Kubik provine din verbul unguresc "kubikolni" -> "a exploata pamantul cu lopata", Deci numele corect a Cubic-ului este Kubik

7. adevarat

8. prostie, expresia pe care Cosma crede ca ungurii folosesc atatea des pentru romani nu suna nicicum ca "sudist"

9. prostie, eu nu cred, ca asta ar fi obligatia primariei, dar eu nu-s sustinator al fotbalului. Pe de alta parte, cum ungurii nici n-au intrat in turneu, cred ca cu totii am sustinut echipa Romaniei.

10. na, punctul 10 a lui Cosma e mai greu de comentat. In prima parte are dreptate, cu afirmatia d-lui Ilyes. In mijlocul textului spune ca UDMR-ul este un partid, care jigneste romanii. Asta nu-i adevarat. De a provoca pe unii, se poate, dar care partid nu provoaca pe adversari. Ultima fraza cu Kosovo, autonomie si Satu Mare nu prea e de inteles.
Se pare ca nici sloganul din toamna trecuta "noua descalecare" nu a inteles Cosma. Pentru ca sloganul nu a referit la Romania, ci la Europa, noua noastra patrie.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Deci tu esti BB.
Ma da drag ti subiectul nationalist...numa nu poti sa-l lesi cateva luni...
Deci UDMR,pe care tu se pare nu-l placi,ca nu vrea asa tare autonomiei secuilor,cum vrea PCM,vrea descalecat in Europa,deci s-or pune baietii si or conduce Europa.
Hai ca acuma deja e prea mult,uita-te la raspunsul meu si a lui Crina pe blogul ei,si hai sa vorbim de cum o sa duca Ilyes perioada lui de administratie la lada de gunoi a istoriei Satmarului.