luni, 16 iunie 2008

Cititorul meu are dreptate...

Preiau comentariul cititorului meu Brutus:
Sa fim sinceri, dl. Ilyes nu a avut un contracandidat adecvat. Domnii Stef si Ardelean nici sansa nu au avut langa el. Iar dl. Coica este si el dubios pentru multi satmareni, cel mult din cauza partidului. Nici campania electorala a PSD-ului nu este buna. Satmarenii o sa aleaga "raul cunoscut", pt. ca "mai rau sa nu mai fie"... Problemele legate de munca d-lui primar actual oricum "poporul" nu le vede.

Este o situatie cat poate de proasta: un grup mic de localpatrioti angajati vad problemele ascunse si imense al administrtatiei Ilyes. Ilyes nu le baga in seama, nici nu vrea sa aude de ei... Si poporul nu le asculta...

Orasul nostru este inca un copil in frunte cu un adolescent... :(

30 de comentarii:

Anonim spunea...

dimpotriva, as spune ca orasul s-a maturizat si n-a mai votat etnic. lasind la o parte particularitatile candidatului. like it or not, as spune ca e un mare pas inainte.

Anonim spunea...

@hnu: o parte a orasului s-a maturizat. Da, era un pas inainte, cand Ilyes a primit sansa, acu' 4 ani. Aceleasi oameni l-au votat si acum, ca era clar, ca o parte dintre romani nu-l poate vota pe Coica, din motive ideologice. Si pe buletinul de vot erau numai 2 nume tiparite...
Eu m-am referit la razboiul lui Adam&Co. impotriva lui Ilyes. Vroiam sa spun, ca la problemele, care le vad ei, poporul inca nu s-a maturizat. Si din acest punct de vedere, primarul actual e inca si el un adolescent, care nu accepta critici.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Daca voi credeti ca Ilyes nu are inlocuitor nici cu Ardelean si nici cu Coica,ori nu ati citit cele 2 articole ale mele,ori nu prea le aveti cu administratia publica,ori ambele.Nu-i bai ca acu e reales incopetentul si coruptul si peste cativa ani poate o sa-mi dati dreptate si o sa ziceti,uite ala a ales calea sa fie cerebral nu oportunismul...

Anonim spunea...

@cosma: esti idealist, si ai dreptate. Ilyes n-ar fi trebuit sa fie reales. Dar nu a avut un contracanditat la fel de puternic ca el. Altfel acuma nu am disctuta problema... 60% din locuitorii orasului nu le pasa de nimic, cine este primarul, ca nici papucii nu si-au schimbat in pantofi sa mearga cele max. 300m pana la sectia de votare. Iar din restul de 40% 58%, adica 23% al locuitorilor cu drept de vot, au decis, ca Ilyes e omul potrivit. Este o tragedie, se poate. Poate Coica ar fii facut un miracol. Acuma exista un singur drum: actiunea civica, monitorizarea si publicarea problemelor gasite, si gasirea unui contracandidat, care peste 4 ani are sanse reale, daca Ilyes va candida iarasi. Sau Ilyes se va schimba, si cu totii vom fii cu el, si el va intra in analele orasului, ca "primarul de aur", cine stie :)

Anonim spunea...

De acord cu brutus a mai ramas o singura solutie, actiunea civica. Pentru asta insa trebuie hotarare, curaj si o mana de oameni. Are cineva asa ceva in Satu Mare?

Adam Boer spunea...

Asa cum am avut curaj si hotarare pana acuma, o sa am si in urmatorii patru ani. Nuami sa am cu cine.

Unknown spunea...

dar pana la urma si adolescentii se maturizeaza in 4 ani totul se poate intampla. Asa ca v-om vedea. Sper ca totul sa revina in bine.

Anonim spunea...

adam - eu sigur sunt alaturi de tine ,sa speram ca o sa scapam de corupti pana la urma ,din orice partid ar face parte.Claudio.

Anonim spunea...

Ilyes are apucaturi nationaliste asta-i clar ! Dar trebuie sa le aiba pt. ca altfel n-ar multumi pe o parte a maghiarilor care l-au votat ! Si ceea ce tine intadevar de realitate este faptul ca daca romanii nu l-ar fi votat nu ar fi castigat in veci ! Deci draga junior bate-i pe romanii care au votat cu Ilyes, ei poarta vina ca acuma inca 4 ani va fi primar ! Va ingloda orasul in datorii pana-n gat de nu le vom mai plati in veci !

Brutus ,

Scuze dar eu asa stiu ca mersul la vot este un DREPT si nu o OBLIGATIE , deci atentie , unii oameni asa au pedepsit candidatii , prin faptul ca nu s-au dus , oricum nu aveau pe cine vota ! Daca ar fi fost macar UNU de treaba lui D-zeu precis mergeau la vot ! Oricum este optiunea fiecaruia daca a mers ,sau nu ,la vot si nu avem voie sa o criticam !

Cosma Alexandru jr. spunea...

Adriana
Daca Ilyes trebe sa fie sovinist fata de romani ca sa le faca pe plac la unguri,noi romanii trebuie sa acceptam jignire so ofensele lui????????????
Pe romani nu-i condamn pentru ca romanii nu-s cu apucaturi ultranationaliste ca multi unguri.
Atat pot sa zic de romani ca sunt niste probleme chiar serioase in gandirea lor,daca nu stiu ce e interes national si cum sa-l urmaresti.Interesul national e sfant,nu se poate sa ai doar interes personal si de grup.
Dar sa sti ca cel putin in Satu Mare lucrurile cred si sper ca merg pe drumul bun.Nu-i acuza pe romani ca au votat cu Ilyes pentru ca nu staulucrurile deloc asa.Te rog sa compari prezenta la vot de ieri cu prezenta la vot de acu 2 saptamani si acu 4 ani.Romanii nu s-au mai dus la vot.S-au dus maghiarii,ca ei inca is cu spirit de turma,asa e,is o minoritate si indiferent cine e seful ei is slugile lui.Deci romanii cred ca ar trebui felicitati,au zis ca nu voteaza nici cu Ilyes si nici cu Coica.Eu uite din protestul asta tacit poate iese Doamna Ajuta!un candidat jos palaria peste 4 ani.Ca anul asta romanii au fost dezbinati si pentru ca nu au avut candidat.
Si te rog sa urmaresti cum merge economia in Ungaria si cum merge la noi.Si peste 10-15 ani o sa vezi ca ungurii din Romania vor fi patrioti pentru ca vor trai mai bine la noi decat in Ungaria.Si atunci nu vor vrea nici autonomie teritoriala si nici culturala.
Un exemplu ca omul indiferent de nationalitate tine cu ce castiga,e ca multi unguri tin cu echipa nationala de fotbal a ROMANIEI.Doar Ilyes se pare ca nu tine...

Anonim spunea...

@cosma: daca ai citit deja, ce ti-am scris la topicul celalalt, iti dai seama, ca inca nu stii diferenta intre patriotism si sovinism.

Pe o parte le acuzi pe romani ca nu pot urma "interesele nationale sfante" (??), pe de alta parte le acuzi pe unguri ca prin "spirit de turma" isi apar aceleasi interese. Deci de fapt vrei ca romanii in 4 ani sa faca ca ungurii, si prin spirit de turma sa voteaza impreuna un primar roman.

Eu sa fiu ultimul, care spune, ca Gyula este un primar bun. Nu spun, ca nu este.

Am avut din 1990 incoace 3 primari romani, care prea putin au facut si ei pentru oras. Deci se pare, nu etnia decide calitatea primarului...

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Numai nu vrei sa intelegi romaneste.Vad ca zici,,le acuzi pe romani",corect e ii acuzi...
Pai sa-si aleaga ungurii un ungur competent,si daca nu este un primar mai bun,indiferent de natie il votez si sprijin si eu.
Nu cred ca tocmai tu si alti maghiari e cazul sa-mi dati mie lectii de politica si ce e nationalism si sovinism.Numa nu vrei sa intelegi ca l-am sprijinit pe Ilyes,cred ca eram si sovinist si nationalist la un loc...
Nu te supara Anderco o fost de cateva ori mai bun si nu a bagat in datorii pana in gat orasul.Proiectul pasajului peste calea ferata si a parcului industrial a fost facut de el si taiata panglica de Ilyes.
Dar voi nu stiti asta...

Anonim spunea...

@cosma: Nam quod in iuventus non discitur, in matura aetate nescitur

Imi pare rau de faptul, ca limba mea materna nu e cea romana. Dar asta este. Si Te rog sa nu Te straduiesti, sa-mi explici cat de important este de a invata limba romana, si diferenta intre limba statului, si alte limbi, etc.

Am gasit pe limba italiana, originea numelui Cosma pe: http://it.wikipedia.org/wiki/Cosma

"Deriva dal nome greco-bizantino Kosmas, reso Cosmas in latino, che probabilmente rappresenta un ipocoristico di un nome composto derivato da "kosmion", "ornamento", o "kosmios", "ordinato". "

Deci se pare, ca si stramosii tai erau imigranti, si daca mai navighezi putin pe net, gasesti si faptul, ca cei mai multi cu acest nume de familie sunt cu origine din Macedonia.

Ei, daca acuma a-s spune "Inapoi cu macedonii in Macedonia!", ce ai zice?

O zi buna iti doresc, si sa zimbesti mult!! :) :) :)

Anonim spunea...

@cosma: Stiai, ca chiar si numele Alexandru e de origine greaca, nu?

http://it.wikipedia.org/wiki/Alessandro:

Deriva dal greco Alexandros (Αλέξανδρος) - fusione fra il verbo greco alexéin (difendere) e il nome andros (uomo), e quindi "protettore degli uomini".

Anonim spunea...

@cosma
"Un exemplu ca omul indiferent de nationalitate tine cu ce castiga,e ca multi unguri tin cu echipa nationala de fotbal a ROMANIEI."

Normal ca tin, cu cine vrei sa tina? Cu Turcia? Am impresia ca tu tot vorbesti de unguri, dar habar nu ai de fenomen. Crezi ca acei unguri din secuime care zic ca vor autonomie, vor asta pentru ca au idealul Ungariei mari? Nu. Ei daca vor, vor ca sa traiasca mai bine, pentru ca cum pe tine nu te-a satisfacut Ilyes in acesti 4 ani, probabil ca si ei au simtit ceva asemanator in ultimii 80. Si daca ma gandesc la epoca de aur si la democratia ce a urmat dupa 90, trebuie sa spun ca pot sa-i inteleg.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Valer
Saracu de tine,tu ma acuzi de nationalism si tu declari pe fata ca vrei autonomia seuimii...
nici nu-ti dai seama ca asta e un act total extremist,dar tie ti se pare normal...saracu de tine...
probabil nici nu sti ca suntem in UE...
in alte tari unde sunt maghiari si care erau in fosta Ungarie Mare nu aveai curajul sa vorbesti asa.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Si tu poate esti de fapr prin gene roman...
Esti ,,modest"vad,numele mele is internationale dar tu nu ai de unde sti,cum nu sti ca Unirea Mare a fost in 1918,nu in 1921.
Si nu mai tot da cu gargara voastra ugureasa iredentista,eu te-am intrebat clar ,,Esti de acord ca Turnul Pompierilor si statuia de la sinagogi sa fie iluminate si Lucaciu nu?".
Evident ocolesti raspunsul...e clar de ce...

Anonim spunea...

Ma iertati ca intervin dar eu cred ca problema sunt romanii in orasul asta nu ungurii.

Anonim spunea...

@Cosma Alexandru jr.
Dupa cum ti-am mai spus, nu ma intereseaza nicio autonomie, dar vad ca nu mai stii ce vorbesti.

@Darius
Problema nu sunt nici ungurii, si nici romanii, ci sovinii, indiferent de etnie, cum e si acest Alexandru.

Anonim spunea...

@Cosma: DA, DA, DA sunt de acord, ca Lucaciu sa fie iluminat, dar cum sunt si un om cu o natura ecologica, a-s spune ca fiecare iluminare sa functioneze numai pana la ora 12 noaptea. Si a Turnului si s Sinagogei si al lui Lucaciu, si etc.

Stiu foarte bine, cand a fost Marea Adunare Nationala la Alba Iulia, dar Unirea oficiala s-a facut numai in 1921.

Uite ce scrie pe:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Transilvania

"Prin tratatul de la Trianon de la data de 4 iunie 1920 se stabileşte frontiera între Regatul României şi Regatul Ungariei ....

Sa citesti articolul intreg!

Mai departe:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Consiliul_Dirigent

Si:
http://ro.wikipedia.org/wiki/1920
...
4 iunie – Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate şi Ungaria. Recunoaşterea pe plan internaţional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921)

Anonim spunea...

Voi ce vorbiti despre istorie daca nu pricepeti la ist., mai ales tu Alexandru? Cum spune un prof. al meu (de la F. de Istorie si Filosofie) ca "dragi colegi, la fotball, la politica si la istorie se pricepe toate lumea"
Eu nu vrea sa ma bag dar nu ar fi bine sa incepet icu istoria, ca istoria e plina cu procese inlantuite...fiecare de cealalta nu putem vorbi numai de un eveniment.
Nu are rost sa vorbim despre autonimie mai ales in Satu Mare,si in legatuira iredenti,m nu am ce sa spun, nu stiu sa rad sau sa plang cand citesc randurile tale antimaghiare.

Anonim spunea...

@Valer
"Sovinii" au iesit la vot, romanii au stat acasa deci problema tot la romani e.

Anonim spunea...

@Darius
Cine a fost interesat de vot si i-a permis timpul, a iesit, degeaba ne asteptam sa avem prezenta 100% sau macar 70% prezenta, ca nu vom avea niciodata.
Nici eu nu am iesit, pentru ca mie mi tot una ca e Ilies sau Coica primar, sunt convins ca fiecare face cat poate si ca niciunul nu e perfect.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Mai da informat mai esti...vad ca te intereseaza problemele nationaliste...actul important e 1918 ca daca era 1921 celebram 1921ca zi nationala...tu te legi de toate hartiile internationale cand bine stii ca alea-s doar hartogarii,unirea e din 1918,atunci s-au unit tarile romanesti si voi ungurii fiind 99,99% in administratie ati boicot unirea cat ati putut,pana v-o dat cu picioare-n cur afara Maniu...Cam ca si cum e acu in secuime,totul e pus la punct si gata doar de declarat,documenteaza-te daca nu sti...
Gata eu am terminat cu partea nationalista,nu sovina cum vad unii orbi ei insisi de sovinism.Lasam tema pe toamna.Dar te rog analizeaza si articolele mele cu imaginea si realitatea lui Ilyes,sau o sa zici ca si acolo-s sovin?Ma bucur ca zici ca si Lucaciu trebuie iluminat ca si celelalte statui,sper ca esti de acord ca si la zilele comunelor trebuie intonat si imnul roman nu doar maghiar.Dar cum ti-am scris vreau acu sa vorbim despre administratie pura,sa vada si Darius ce e administratie ca el crede ca Coica o iesit din vina romanilor si nu a lui Coica.

Darius
Faci aceleasi greseli ca si Coica.Adica nu prea le ai politica,sau sper inca nu prea le ai.Coica zice ca nu-si face imagine de pasdist si joi se lafaie cu Geoana prin oras stiind prea bine ca satmarenii nu-s psadisti deloc.Deci ca sa ma explic si voi ati facut jocul udemeristilor.Si daca ungurii nu-s o problema in orasul asta poate-mi explici cum de o pus in fruntea orasului un primar catastrofa ca Ilyes.Dar daca inca nu-si dau seama o sa-si dea peste cativa ani.

Valer
Asta e,unii ma considera ca-s sovin ca am scris realitatea despre Ilyes fata de romani si insemnele romanilor,altii ma considera tradator ca l-am ajutat pe Ilyes,fiecare cu gandirea lui.

Anonim spunea...

@cosma: da, trebuie bine inteles intonat numai imnul Romaniei la un act oficial al Statului Roman.

Dar se pare, ca nu ai citit atent articolul despre istoria Transilvaniei, sau negi existenta faptelor bine documentate?

"Adunarea Naţională hotărăşte unirea cu România a teritoriilor locuite de români. După unirea din 1918 cu România, timp de un an şi jumătate, Transilvania rămâne autonomă în cadrul statului roman, fiind condusă de un Consiliu Dirigent.
...
Hotărârea Adunării este transmisă Regelui Ferdinand care la data de 11/24 decembrie sancţionează unirea cu România a "ţinuturilor cuprinse în hotărârea Adunării Naţionale de la Alba Iulia." Cu toate acestea, autorităţile române nu exercită controlul asupra tuturor teritoriilor respective. Armata română se oprise pe linia Mureşului, iar la nord de aceasta nici Consiliul Dirigent, nici cu atât mai puţin Regatul României nu exercitau o autoritate efectivă. Puterile Antantei ordonaseră încetarea oricăror operaţiuni militare în vederea negocierii păcii cu Ungaria."

Crezi ca fara voia si acordul Putrilor Antantei ar fi fost unire? Deci in 1918 a fost proclamata Unirea de catre romanii din Transilvania, iar in 1921 a fost pusa in practica. Evident ca primul act are forta de simbol, si este Ziua Nationala.

Dar hotararea Marii Adunari Nationale nu era un act democratic, fiind ca la Adunare numai 57,1% din locuitorii Transilvaniei au avut drept de vot, adica numai romanii, si ei numai indirect, prin delegati. In acest sens este evident ca ungurii, chiar si cei din Transilvania nu puteau, si nu pot sa sustine legitimitatea acestei hotarari, fiind ca ei nu au fost intrebati! Deci daca ne uitam la TOTI locuitorii Romaniei, ziua de 2 decembrie 1918 nu este o alegere buna pentru a fi Ziua Nationala pentru toti. E greu de sarbatorit pentru unguri. Patriotismul lor nu poate sa se manifesteze sarbatorind acest zi, la care nu au fost invitati.

Putin altfel se comporta cu Tratatul de la Trianon, a carui text a fost semnat de delegatia statului Ungar, si apoi ratificat de catre parlamentul de la Budapesta ca si Legea XXXIII din 1921, si care a pus punctul la un razboi pierdut. Evident nici un ungur nu a sarbatorit in ziua ratificarii Tratatului de la Trianon.

Dupa cum stim cu totii, in ultimii 80 de ani Statul Ungar nu a incercat sa-si recupereze teritoriile pierdute catre Romania cu forta militara, si nu exista in decursul anilor nici un politician maghiar - chiar nici Horthy - care ar fi sustinut o asemenea idee, vorbind totusi despre ea in perioada interbelica, ca si despre o posibilitate. Astazi, o asftel de idee, a iesit deja si din sfera SF-ului.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Brutus
Vai de capul tau plin numa de porcarii iredentiste...
Deci Horthy saracul inocent...,o intrat in Ardeal doar ca o venit la statiuni la recuperare...si am mai auzit eu ca saracul nici nu o stiut ce atrocitati au fost in Ardeal,ca o fost facut facute de un general ce nu i-o zis lui...
bravo ma oamenilor,dati inainte cu iredentismele si sovinismele fata de romani si faceti autonomie sau ce vreti voi si fiti ca Ungaria locul 1 in lume la sinucideri,locul 1 in Europa la pornografie,40% din copii nascuti iafara familiilor,cea mai bolnava economie a Europei,dar voi evident nici nu aveti de unde sti aceste lucruri ca pe voi Budapesta va invata doar ce frumosi si destepti sunteti si ce tigani is romanii.
Va vede Dumnezeu...
Ce tot dai inainte cu nationalismele astea?ti-am spus.le-om vorbi in toamna.

Anonim spunea...

@cosma: apropos de sinucideri. Ai dreptate, Ungaria e pe locul 1. La pornografie nu stiu, nu-s involvat. :)

S-a facut un studiu, unde a iesit - crezi sau nu, e treaba Ta - ca una dintre motive pentru sinucideri s-a gasit in asa numitul "efectul Trianon".

Dar vezi, asta nu vrei sa intelegi, ca in afara limbii materne si a culturii nu avem noi mult comun cu Ungaria. Altfel am fi plecati cu totii peste granita, daca ne-ar fi mare dor de o viata in Ungaria. Dar in afara intelectualilor nu prea suntem apreciati de ei, si ne numesc de obicei "romani". Astfel, daca cineva jigneste romanii la Budapesta, si noi suntem inclusi.

Eu cred, ca noi incercam sa gasim identitatea noastra reala, si de aici vine probabil si ideea autonomiei, ca o posiblitate a exprimarii identitatii. Un mare exemplu pentru noi este Elvetia, unde 4 natiuni pot sa spuna "sunt elvetian".

Na, cu asta am si incheiat contributiile mele la aceasta tema.

La revedere la alte teme.

Anonim spunea...

@Cosma
"Ungaria locul 1 in lume la sinucideri,locul 1 in Europa la pornografie,40% din copii nascuti iafara familiilor,cea mai bolnava economie a Europei"

Hai sa nu exageram, poate pt. tine asta inseamna Ungaria, eu in schimb cand ma duc acolo vad autostrazi moderne, curatenie, infrastructura, iar la noi in afara de orasele mari oamenii nu traiesc mult mai bine decat in eviul mediu, vacile sunt in mijlocul soselei, drumurile sunt extrem de proaste, mizerie, praf, lipsa de utilitati (apa, canalizare, gaz), cam despre astea ar trebui sa vorbesti, daca esti asa de bun la administratie, nu despre pornografie si sinucideri.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Valer
Doare ah?...
Daca tu nu sti ce-s indicatori sintetici,mai ai mult...Si ca sa mai avansezi intra pe site autostradatransilvania sa vezi ca e cea mai mare investitie in infrastructura din Europa.
Am mai spus si ma repet,vom discuta despre subiecte natinaliste in toamna,ca atunci va fi perioada lor.

Anonim spunea...

@Cosma
"intra pe site autostradatransilvania sa vezi ca e cea mai mare investitie in infrastructura din Europa"

Din pacate cunosc foarte bine toata povestea cu autostrada, poate o sa ajungem si noi sa avem un tronson de 40 de kilometri la sfarsitul acestui an.

"Am mai spus si ma repet,vom discuta despre subiecte natinaliste in toamna,ca atunci va fi perioada lor."

Atunci e perioada campaniilor electorale, bazate pe extremism, sovinism, nationalismul nu e cuvantul potrivit, pentru ca nationalismul ar trebui sa insemne ceva pozitiv. Daca tot suntem asa nationalisti, primul pas ar trebui sa fie sa invatam sa ne respectam unii pe altii si aici nu ma refer neaparat la un respect interetnic, pentru ca nici romanii nu prea se respecta intre ei.