vineri, 13 iunie 2008

Primarul Iuliu Ilyes,imagine si realitate (II.)

Cum poate vorbi domnul primar că doreşte o Sală Polivalentă când timp de 4 ani nu a făcut un pas în acest sens. În plus declarând că nu e nevoie deoarece sunt deja două săli de sport mari în oraş.

În privinţa podului numărul 3 primarul nici nu promite construirea lui ci doar execuţia proiectului. Conform siteului specializat pe accesarea de fonduri europene, se pot depune proiecte şi pentru construirea de poduri. Dar domnul primar zice că nu se pot depune pentru finanţare UE. Şi se pare că nici nu depune, oare chiar să nu ştie?

Înafară de câteva parcuri, restul spaţiilor verzi sunt complet uitate, deşi nu ar costa primăria prea mulţi bani.

Deasemenea distrugerea urbanismului oraşului arată faptul că domnul primar nu are capacitate în a conduce oraşul. Nu puţine sunt cazurile când a asfaltat drumuri pe timp ploios, lucru interzis clar de lege.

La construcţia de blocuri ANL suntem pe ultimul loc, mai ales datorită dezinteresului manifestat de primărie în a depune proiecte.

Nu s-au depus proiecte ambiţioase pentru accesarea de fonduri europene, ceea ce s-a făcut în oraş pe timpul mandatului lui Ilyes sunt de fapt în marea lor majoritate aprobate în celelalte mandate de primari.

Situaţia clubului de fotbal Olimpia e o ruşine. Primarul trebuia să facă o strategie sectorială în ceea ce priveşte atragerea de investitori serioşi şi puternici pentru a construi o echipă de viitor în oraş. Deasemenea nu a găsit nici o modalitate clara de a finanţa construcţia unui nou stadion pe amplasamentul vechi. Prin PPP se poate încerca atragerea de investitori puternici pentru stadionul Olimpia. Sunt cazuri exemplare in lume prin care au fost atrase fonduri semnificative în schimbul acordării numelui stadionului unei firme.

În fiecare an scade numărul celor ce participă la Ziua Oraşului, în acest an concertele care sunt miezul sărbătorii au fost sparte, creând discomfort şi buimăcire în rândul sătmărenilor. E nevoie a se alătura numelui Zilelor Oraşului cu o firmă puternică, după exemplul "Liga 1 Burger", ar putea fi exemplu Zilele Oraşului Satu Mare Vodafone, astfel ar creşte considerabil nivelul zilelor şi ar veni în oraş formaţii de top europene.

Domnul primar nu stie să ocrotească nici ce este bun în oraş, la lucrări culmea publice, permite depozitarea pe trotuare a materialelor de construcţie, lucru care duce la degradarea irecuperabilă a acelor trotuare. Desi ar părea un lucru nesemnificativ, este o ruşine pentru acest domn primar, pentru cum gândeşte şi cum işi tratează oraşul.

Ilyes se tot plânge de ce lucrări s-au făcut în oraş mai demult. Ce vor zice primarii ce urmează, despre calitatea lucrărilor ce s-au făcut pe timpul dumnealui?

Ilyes se pare că nu cunoaşte problema WC-urilor pulice, sau nu vrea să o cunoască. În cei 4 ani de mandat nu a făcut niciun WC public.Şi nici nu a vorbit de aşa ceva. În programul pe viitorii 4 ani se pare că nu doreşte să doteze oraşul cu asa servicii deoarece nu apare niciunde aşa o temă.

Domnul primar nu vrea să audă de finanţări aproape integral nerambursabile de la Banca Mondială, cum a primit Aradul, în schimb a contractat un nou credit pentru modernizarea de drumuri, credit care e şi el inrobitor exact ca precedentul.

O problemă evidentă a primarului e faptul că nu doreşte să implementeze în oraş standardele UE, doar dumnealui ştie de ce le evită.

Încă nu s-a găsit o soluţie în ceea ce priveşte clădirile părăsite şi/sau cu faţadele în paragină.

Primăria nu are un department de imagine, sau cel puţin nu se vede că ar avea, oraşul nu e promovat nici în cadrul frontierelor lui, acesta necesitând o promovare şi în ţară şi în străinătate.

E binecunoscut faptul că un municipiu ideal ar fi suma tuturor soluţiilor aplicate la diferite municipii în ţară. Însă aşa un birou de ,,spionaj administrativ”care să aplice soluţii dovedite eficiente în alte oraşe, nu există în cadrul municipiului Satu Mare. Noi fiind în situaţia de a inventa roata, mersul pe jos şi apa caldă.

E nevoie de o implicare mai puternică a SPAS, sunt multe persoane cu sau fără probleme psihice care vagabondează în oraş, soluţii clare încă nefiind aplicate.

Banul public trebuie cheltuit cu eficienţă, nu am auzit aşa propoziţie de la domnul primar, dar aşa un birou e absolut necesar pentru a crea strategii in acest sens.

Nu în ultimul rând trebuie creat un consiliu consultativ al primarului, există în ţară aşa exemple, a existat un timp şi la noi în oraş, însă domnul primar nu acceptă critici, şi nici nu a dorit să facă aşa un consiliu mai puternic.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Du bist Verräter, du verrätst deine Eltern, deine Vorfahren, deine Nation.

Anonim spunea...

@iulius: Wer genau ist der Verräter? Soll Ilyes Synonim für unsere Vorfahren, ja sogar für unsere Nation sein? Das ist ja verrückt, Iulius. Demnächst willst Du ihn sogar heiligsprechen, oder?

Anonim spunea...

A intrebat deja cineva de la dl. primar, de ce a sprijinit un proiect langa Piata Romana, unde primaria a dat 5000m² teren in schimb pentru o bucata dintr-o cladire? Cladirea o sa fie candva daramata, in 30-50 ani precis. Dar terenul nu va mai fi a orasului, ci a urmasilor investitorilor. Exista o singura speranta: cladirea nu se va construi, caci de 8 luni numai o groapa au reusit...

Cosma Alexandru jr. spunea...

Iulius si Brutus
Imi pare rau,e un blog in romana,va rog traduceti.
Daca vreti in germana vorbiti cu Adam,poate face o veriune in germana.
Totusi vreau sa zic ca Adam e de apreciat de nemti,adica nu de cei de la FDGR care-s maghiarizati ci de cei din restul tarii.

Cosma Alexandru jr. spunea...

FDGR Satu Mare am vrut sa zic ca-s maghiarizati,si cred e apreciat de FDGR din restul Romaniei.

Anonim spunea...

Iulius spunea: Tu esti un tradator, tradesti parintii tai, stramosii tai, si natiunea ta.

Brutus spunea: Cine este de fapt tradatorul? Crezi ca Ilyes ar fii sinonimul pentru stramosii, chiar pentru natiunea noastra? Este o idee ciudata, Iulius. In curand vrei sa-l si sfintim, sau?

Adam Boer spunea...

@brutus
multumesc pentru traducere

Adam Boer spunea...

@iulius
sper sa intelegi si romaneste...

Nu sustin o persoana pentru functia de primar al orasului meu pentru ca aceasta persoana nu doreste sa-l sustin. Am in arhiva mea un email de la dansul in care renunta la orice sprijin din partea mea. Mi s-a parut ciudat ca domnul Ilyes a renuntat de buna voie la un prieten si la un sustinator.

Eu sustin in continuare familia mea, natiunile mele si cetatenii orasului meu natal.

Anonim spunea...

Deci, sa fiu intelesa , la asta ma refeream Adam cand comentam ceva mai incolo ,poti sa moderezi postarile asa cum a facut-o Crina ! Acesti domni doresc doar sa-si arate "competentele " adica , faptul de a cunoaste o limba straina , astia isi scriu unui altuia sa inteleaga numa ei si Adam eventual...deschide-le o sectiune in germana dupa cum a zis Junior...

Anonim spunea...

de sa ceara fonduri nerambursabile sau partial finantate de UE?
Acest fonduri sunt controlate, clar ca nu vrea!
Exista fonduri europene pentru orice! Dar astea trebuie facute cu cap, nu cu mana intinsa sau garantii!
Strategia primarului se bazeaza pe "acum pare ca e bine, pe viitor vom vedea ce va fi", si cum toate aceste strategii sfarsesc prost, nici nu vreau sa ma gandesc ce se va alege de orasul nostru.

Buzunarul primarului va fi plin, se va muta in Ungaria (ca vor avea grija de el cei de la Vegyepszer & partenerii). chiar ma intreb, cum naiba toate contractele majore sunt obtinute de firme din Ungaria? Chiar nu avem in toata Romania ceva mai bun decat firmele astea ce ne-au facut podul? Dar deh...

Cat priveste problema wc-urilor e de-a dreptul rusinos ca nu avem asa ceva!
o toaleta ecologica nu costa mult, dar presupune administrare. si evident nu vrea ilies(c)ul ca alta firma in afara de florisal sa administreze chestiile astea! Deci, vom avea toalete cand florisalul se va gandi, dar atata timp cat o firma are profituri uriase nu isi face griji pentru a gasi alte posibilitati de venituri. mai ales ca din asta teoretic nu se fac bani la gramada si e o munca murdara.
concluzia? primarul ne saboteaza orasul.