joi, 11 septembrie 2008

Scrisoare deschisă domnului Puşcaş, directorul S.C. Florisal S.A.

Stimate domnule Puşcaş,

mă simt nevoit să vin cu unele precizări în legătură cu afirmaţiile dumneavoastre eronate care au ajuns azi la mii de sătmăreni prin intermediul ziarului Informaţia Zilei.

1. Sătmărenii nu numai că sunt pregătiţi pentru colectarea selectivă a deşeurilor dar într-un sondaj reprezentativ de opinie din acest an 96,20% afirmă că ar dori colectarea selectivă a deşeurilor.

2. În orice ţară europeană prestatorul şi nu utilizatorul suportă costurile recipienţilor pentru colectare selectivă

3. Legile ţării nu permit prestatorului să dicteze cantitatea serviciului consumat, cu atât mai puţin cu cât aveţi şi un monopol în acest domeniu.

4. Noi ca şi consumatori avem dreptul să stabilim cantitatea de gunoi pe care o producem iar dumneavoastrăl aveţi obligaţia să ridicaţi doar cantitatea contractată de noi la preţul cu care aţi câştigat licitaţia.

5. E treaba dumneavoastrăi şi a primăriei să găsiţi o metodă pentru a controla şi a impune o disciplină în domeniul salubrizării. Sunt soluţii destule care funcţionează în UE, nu trebuie să inventaţi roata. Chiar în 2005, în cadrul primei dezbateri publice organizate de domnul Ilyes pe tema regulamentului de salubrizare, am propus o metodă care se aplică în oraşul în care trăiam în Germania. Propunerea mea nu a fost cuprinsă în regulament, cred că nici măcar nu a fost notată...

6. Dumneavoastră aţi oferit acel preţ de dumping pentru a câştiga licitaţia din 2005. Acuma să nu ne plăngeţi că aveţi cel mai mic tarif din România. Dacă nu vă convine să lucraţi la acest tarif, puteţi să cereţi rezilierea contractului.

43 de comentarii:

Anonim spunea...

mint astia cu o nesimtire... ce sa facem? doar din banii nostrii si-au cumparat tacerea unora... ne meritam soarta.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Adam
Cred ca legal au dreptul sa ceara cresterea pretului.
Si tu legal ai dreptul sa alegi.
Oare de ce la noi in oras nu se poate alege din mai multe firme?
Pentru ca avem un primar corupt si/sau incompetent?
Dar hai sa vedem totusi ce parere/reactie are Florisalul.
Adam,nu trebe sa ne enervam,ca nu e ceva nou,si pana la urma poate oamenii astia de la Florisal nu-s de rea credinta,atata li se cere atata fac.Si la tine acasa de vine o femeie sa-ti faca curat,ea face ce-i ceri.Bine zic?

Anonim spunea...

DOMNULE COSMA, CA SA VA FIE CLAR: FLORISALUL CERE (COMANDA) PRIMARULUI, NU INVERS!

Anonim spunea...

Recent domnul puscas s-a ratoit la radio transilvania pentru ca a preluat cele scrise aici pe blog. chiar se crede stapinul orasului?

Anonim spunea...

Adam, poate ii sugerezi d-lui patron sa aplice in Satu Mare ce a invatat in Germania ( unde a trait ani buni).

Alfel, preluarea selectiva a gunoiului cu scopul de reciclare este al nabii de costisitoare si complicata. Se practica unde stau eu, dar aici serviciul de colectare al gunoiului e gratuit ( platesti doar daca depasesti o anumita cantitate....sacii de gunoi extra trebuie sa aiba afisata o eticheta emisa de primarie). Exista niste costuri destul de mari la capatul celalat. Adica se mai face o selectie a materialor reciclabile. Daca firmele care colecteaza materialele reciclabile au si gunoi nereciclabil incaseaza amenzi serioase.

PS: Ca un fapt divers, Toronto un oras cu 2,5 mil de locuitori ( fara suburbii unde mai sunt aprox. 2 mil) nu are groapa de gunoi. Gunoiul este transportat in camioane pana in Michigan, SUA, aprox 400 km. Asta da afacere !!!!!

smarian@ryerson.ca

Cosma Alexandru jr. spunea...

Domnule Anonim
Mai lasati din aroganta,daca mai cititi o data si mai atent,veti observa ca si eu acelasi lucru il zic,doar ca mai rafinat.

Anonim spunea...

poate ne spune domnul puskas cum face presiuni pentru a prelungi autorizatia de functionare la groapa expirata de gunoi. si cum pune bete in roata celei noi pe care nu o va administra tot el, ca nu cumva sa piarda veniturile de la asta veche.

doru spunea...

Puscas e un mare escroc. Detine monopolul de atatia ani si nu ii ajunge. Vrea sa puna mana si pe groapa ecologica de gunoi dar e prea mic pentru asta, sunt altii..impreuna cu bunul sau prieten Ilyes, cu care s-a imbogatit enorm de pe bani publici, de parca nu se mai satura pun la cale o investitie imobiliara..voi reveni..

doru spunea...

inca ceva, am venit in satu mare dupa ce am fost plecat ani buni in franta. stiu ca primarul a anuntat demult reabilitarea la casa alba, la cladirea de pe stefan cel mare si cea de pe mircea cel batran, unde e farmacia. pe cand? vreau s avad cladirea galbena de pe stefan cel mare unde e sediul PSD in clulori vii mai proaspete. Ilyes nu umba prin tara sa vada cat de frumos arata cladirile? nu stiu cum de a luat alegerile iar, probabil nu a fost altul mai bun, dar satmarul tinde sa devina din ce in ce mai putin atractiv fata de restul oraselor din tara. poate ii platim lui Ilyes o excursie prin tara sa se inspire putin, sau poate din Turcia unde a fost acum in concediu i-a cam venit mintea la loc si vom avea si noi un oras adevarat

doru spunea...

adam vreau sa deconspiram impreuna pe cei din primarie care locuiesc bine mersi in blocurile reabilitate de Primarie sau alte ONG-uri, si ANL.se stie care sunt...asta in timp ce altii cu copii stau in chirie pe bani multi sau mai rau nu au unde sta..

Anonim spunea...

ilyes nu invata nimic din excursii pentru ca e mereu insotit de prietenul sau: johnny walker... pai la cit alcool are in el, nici toxinfectia alimentara nu-l atinge,

TreXeL spunea...

io as vrea sa stiu
- de ce avionu care a dat de mancare la tzantzari a fost contractat de Florisal si nu de primarie;
- de ce unele zone verzi sunt intretinute de Florisal implicit, nu sunt scoase la licitatie, la un pret halucinant
- cum mergi la licitate si iei tot (ultimele licitatii de spatii verzi) la un pret mai mic decat acum 3 ani... sau asta se compenseaza cu aia dinainte?

multumesc :)

Adam Boer spunea...

@trexel
prietene, aceste întrebări îşi pun mulţi sătmăreni cu care mă întălnesc zi de zi: oameni simplii, funcţionari cu bun simţ din primărie, politicieni, consilieri locali, viceprimari. Numai primarul nu-şi pune aceste întrebări.

Din păcate, în asemenea situaţii legile ţării prevăd doar drumul prin instanţă. În afară de justiţie nu există nimic în România care să oprească un primar ales. Justiţia românească lucrează însă încet şi ineficient. Deocamdată nu s-a găsit nimeni care să pornescă un proces pentru elucidarea acestor, şi altor, întrebări.

Adam Boer spunea...

@anonim
se pare că nu mai există nici un secret. Din păcate nici bun simţ şi nici respect faţă de lege.

Adam Boer spunea...

@doru
hai să ne cunoaştem personal

TreXeL spunea...

exista DNA

Anonim spunea...

DNA exista doar daca exista interes politic... deci si comanda politica...

Adam Boer spunea...

@trexel
da, DNA există şi există la DNA câteva dosare care vizează administraţia publică locală din Satu Mare. DNA şi-a făcut treaba... în rest vezi cele scrise mai sus de anonim.

Anonim spunea...

"DNA exista doar daca exista interes politic... deci si comanda politica..."

Deci DNA nu exista.


Parerea mea.

Anonim spunea...

daca am semnat deja noul contract, ce mai pot face???

Anonim spunea...

Buna ziua

V-am adresat o intrebare saptamina trecuta, in legatura cu noile facturi si contracte ale societatii Florisal SA.
Din pacate nu mi-ati raspuns la intrebarile si nelamuririle ridicate in acea scrisoare.
Pe scurt, as dori sa stiu, pe ce baza Florisal incheie noile contracte, si de ce si cum s-au modificat tarifele acestei societati.
Daca pina la noul contract o familie de 2 persoane platea pe TRIMESTRU(3 luni) 20.5 lei cu TVA, atit pentru inchiriere container, cit si pentru colectarea,depozitarea si transportul gunoi ului menajer, cu NOUL CONTARCT, aceleasi servicii vor costa pentru 2 persoane pe TRIMESTRU 92.4 lei cu TVA.
Ca facturarea se va face pe 2 luni, nu este nici o problema.Dar cresterea aceasta de 451 % este exagerata!

Cu respect,

Marius


- Tarifele nu s-au majurat, sunt cele aprobate de consiliul local al municipiului Satu Mare
- Tariful de 28,6 lei/mc + tva nu s-a schimbat , s-a făcut doar aducerea la real a cantităţilor produse pe cap de locuitor în baza Hotărârii de Guvern nr. 1470 din 2004 conform căreia cantitatea de deşeuri menajere urbane estimate în România este de 1,04 kg/zi/pers


ce apare mai sus, este o interbare adresata primariei pe site-ul oficial, de 2 ori la intrebari si 1 data la sugestii si reclamatii.

Raspunsul e in dorul lelii, caracteristic Primariei municipiului satu Mare.Pe mine ma doare ca o sa platesc cu 451 % mai mult ca si pina acum si ei imi spun ca nu s-au modificat tarifele.

P.S.: pe mine nu ma intereseaza care e gereutatea medie in Romania, ci care este(vorba lui vanghelie) in Satu Mare!

ANRSC chiar nu vede?!!?S-au e orbit de nu mai poate sa isi deschida ochii!??!?!

Anonim spunea...

Ma bucur in sfirsit sa vad ca exista un ziar satmarean "nevindut" lui Puscas. Felicitari Adam Boer, felicitari Cronica Satmareana.

Anonim spunea...

,a uit la proiectele de hotariri din sedinta CL. au scos , din lista publicata cel putin, majorarea florisal. vom vedea ce ajunge in sedinta. insa se pregatesc sa-i faca un "mic" cadou lui puscas, terenul din piata mare, situat linga blocul florisal. primul pas: scoaterea din administrarea adp. doar are nevoie de parcari, nu? a, si mai scumpeste primarul apa. domnilor nu pot decit sa ma felicit ca nu l-am votat.

Anonim spunea...

ce se intimpla? toate-s bune si frumoase? sau v-a pus primarul sau florisalul cu botul pe labe?

Adam Boer spunea...

@anonim
Nu m-a pus nimeni "cu botul pe labe". Ce ar trebui să se întâmple?

Deocamdată a apărut un interviu într-un ziar local de limba maghiară în care primarul anunţă că cetăţenii care stau în case familiare pot să-şi aleagă liber cantitatea de gunoi pentru care vor să încheie contract cu S.C Florisal S.A.

Presa locală în limba română nu a scris din păcate despre această (jumătate de) victorie a nesupunerii civile, aşa că majoritatea sătmărenilor nu ştiu de această schimbare.

Rămâne însă să luptăm mai departe şi pentru concetăţenii noştrii care stau în blocuri!

Anonim spunea...

in cazul asta, sa sesizam si ziarele de "limbi" romanesti...

Anonim spunea...

asta cu "alesul" cantitatii de gunoi e cea mai mare gogomanie posibila si debitata de primashul satmarului... eu aleg sa nu produc gunoi... sau, hai fie 100gr/luna... accepta puscas sa-l mint cum ma minte el pe mine, pe noi toti de fapt? hai sa fim seriosi si nu naivi domnilor. ca prosti ne cred altii...

Anonim spunea...

s-a receptionat Odoreului. Foarte buna lucrarea, s-au miscat bine baietii, poate tocmai pentru a-i da peste nas primarului. Totodata se mai pune o intrebare: ghiciti ce a mai costat 10 milioane RON-i... da, Coposu, "scumpul" de el... deci ce se putea face in locul gropii? Paulestiului, Baritiu, Careiului... dar nu cu lemn de tek(?)... :)

Anonim spunea...

Chestia cu groapa chiar este deranjanta foarte ! Eu stau pe Careiului si-mi pun intrebarea de ce in consiliul local nu se poate vota niste legi care sa interzica traficul de utilaje grele , camioane , tractoare etc. din oras asa cum este in Tg. Mures. Efectiv se cutremura blocul de la vibratiile ce le produc aceste utilaje care trec non stop pe Careiului si banuiesc prin tot orasul ! Bine ca pot vota toti la unison , cand este vorba de majorari tarifare la apa+canal , florisal si te mai miri ce , numai ca sa se umple buzunarele cuiva . Dracu sa-i mai voteze pe acesti asa numitii " alesi " ! Bine ca macar eu nu l-am votat pe nici unu ! macar n-am remuscari !

Anonim spunea...

2 din 3... ziare, bineinteles... sau nu va era clar? iles, mogul de presa local..... azi iubeste cainii vagabonzi... hahahaha....

Anonim spunea...

bate vintul pe aici... traim in orasul perfect...

Anonim spunea...

@Adam
Nu ai mai scris de o luna. Ce sa inteleg? Sper ca nu ti-ai pierdut spiritul civic ca atunci ma mut din oras.

Anonim spunea...

inchide dom'le blogu' ca m-am plictisit sa tot intru si sa vad ca nu mai scrii nimic. spre deosebire de ghiulush pe mine ma irita chestia asta... :)

unu'

Anonim spunea...

Oare şi-a dat seama Adam, că "vorba e de argint, tăcerea e de aur"?

Anonim spunea...

În 2004, părea un vis devenit realitate, dar deja la sfârşitul lui 2007 a început să se transforme într-un coşmar. Autostrada Transilvania trebuia să fie cel mai mare proiect de infrastructură din Europa, dar se apropie cu paşi repezi de statutul de “cel mai mare eşec”. În patru ani de lucrări, nu s-au terminat nici măcar 15 kilometri de autostradă, iar clujenii mai trebuie să aştepte încă doi ani până când tronsul între Gilău – Vest şi Câmpia Turzii va deveni funcţional.
În acest timp, în alte ţări s-au construit tunele subacvatice, autostrăzi, linii pentru trenurile de mare viteză şi chiar zgârie-nori. Într-un interval de nouă ani, cât a fost prevăzut pentru finalizarea întregii autostrăzi de 415 kilometri, în Anglia s-a construit cel mai mare terminal al unui aeroport, în Turcia s-a finalizat o linie pentru trenurile de mare viteză de 533 de kilometri şi o fabrică de gaz pe coasta de vest a Africii. Compania americană care a fost desemnată ca antreprenor general al Autostrăzii Transilvania, Bechtel, va finaliza în acest timp o autostradă în Albania şi una în Croaţia, reuşind în acelaşi timp să participe la refacere infrastructurii în Irak şi Statele Unite. În Romînia, pe autostradă se merge în continuare cu viteza melcului.

Anonim spunea...

parere:satmarenii,romanii in general nu sunt pregatiti pt. a sorta gunoiul,hartia separat,plasticul separat,sticla separat,resturi de mancare separat.acum 60si ceva de ani germania era o ruina la propriu,azi e o frumusete de tara si stiti de ce?nu neaparat din cauza ca americanii le-au intins o mana de bani,ci pentru ca politica la ei a fost intotdeauna sa nu sufere populatia de foame.atata vreme cat romanii vor avea grija hranei de maine ai va durea in cot de pungile galbene pt. plastic sau verzi pt.hartie.:)

Anonim spunea...

Pentru a accesa bilantul financiar pe 2007 al "florisal" introduceti:http://www.mfinante.ro/contribuabili/link.jsp?body=/contribuabili/agenti_nume.htm . introduceti numele orasului si numele companiei(florisal); apoi codul fiscal: 7377238. Ma intreb de ce mai cer bani in conditiile astea?

Anonim spunea...

DOMNULE BOER, ATI FOST CITAT AZI IN GARDIANUL... CUM COMENTATI?

Adam Boer spunea...

Va referiţi la articolul "Banii de salubritate ai satmarenilor se duc pe proiecte imobiliare: Primarul Ilyes trage spuma pe spuza „Florisal”?

Nu am gasit în articol, am citit doar ediţia online, citatul despre care vorbiţi. Aşa că nu pot să comentez.

E bine că se scrie despre afacerile "Florisal". Ar trebui ma mult investigat.

Anonim spunea...

Domnu Boer i-a uitati-va domle la stirile video de la pagina electronica a IZ .Sa vedeti cum va injura Gyulea printre dinti(fara sa va nominalizeze totusi in fatza camerei) si tampitu de Kereskeny (Gabor baci pentru unii)se hlizea ca un broscoi in fundal.Parca erati mare fan Gabor baci si va lega o prietenie de nezdruncinat.Sau si prieteniile se scutura precum frunza arbustului ornamental cu trunchiu gros spre foarte gros......

Al dvs Trasnea,care e bine sanatos si care "mai este"!Multumesc de intrebari si de faptul ca va mai aduceti aminte de mine...hahahahhaha

Adam Boer spunea...

@trasnea
vă salut domnule Trăsnea... bine v-am găsit. Am văzut deja ieri seara filmuleţul şi râdeam impreună cu fratele meu de ne curgeau lacrimile. Nu avea cum să nu râdă Gabor, nici eu nu puteam să mă abţin în locul lui :)

Da, sunt un fun al lui Gabor, ca să devenim prieteni trebuie însă să-mi demonstreze că nu joacă mingea în mâna domnului Puşcaş.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Adam
Dar unde ai afirmat tu ca se distrug iara copacii pe scara larga?

Anonim spunea...

in sfirsit mai misca si boerul... daca tot va documentati, vedeti cam la cit a urcat rata pentru creditul luat de oras... sau criza financiara ne-a ocolit? si o sa avem parcare subterana, mall-uri si apa curata la robinete?