luni, 16 februarie 2009

Dezbatere publică: regulamentul de salubrizare al municipiului Satu Mare

Adam Boer

Marţi, 17. februarie 2009, ora 14:00, sala de şedinţă a consiliului local

Dacă vă interesează şi aveţi timp veniţi la dezbaterea publică a regulamentului de salubrizare. Proiectul de hotărâre puteţi citi aici.

Azi am depus la registratura primăriei următorul amendament la care aştept un răspuns în cadrul dezbaterii de mâine:

Stimate domnule primar,
stimati consilieri locali,

prin prezenta anunţăm intenţia noastră de a participa la dezbaterea publică din data de 17. februarie 2009 deaspre noul regulament de salubrizare al municipiului Satu Mare.

Am studiat atât proiectul de hotărâre în varianta întrodusă de iniţiatorii lui, cât şi modificările propuse în referatul serviciului de specialitate(S.A.D.S.P).

Regulamentul cadru din Ordinul Nr. 110/2007 emis de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice stipulează în art. 124, nr.(1) modul de elaborare al regulementului cadru în felul următor: "Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi asociaţiile de dezvoltare comunitară, după caz, vor elabora şi adopta, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, regulamentul propriu al serviciului de salubrizare, în funcţie de particularităţile locale şi de interesele actuale şi de perspectivă ale comunităţii respective, cu respectarea prevederilor prezentului regulament-cadru."

O serie de modificări aduse regulamentului de salubrizare prin referatul serviciului de specialitate nu respectă prevederile următoarelor acte normative:
- Legea serviciului de salubrizare a localităţilor Nr. 101/2006
- Legea privind regimul deşeurilor Nr. 27/2007
- Ordinului preşedintelui A.N.R.S.C. Nr. 110/2007

Regulamentului de salubrizare al municipiului Satu Mare poate să constrângă dar nu poate să atenueze prevederile actelor normative în vigoare.

În contextul celor enumerate mai sus avem următoarele obiecţii concrete faţă de modificările propuse de S.A.D.S.P.:

1. În cap.I., sec.2. a fost întrodus un articol nou, respectiv art.7, care prevede posibiliatea doar a unui singur operator de salubrizare. Prevederile acestui articol sunt însă în contradicţie cu art.5, nr.(2), lit.d) şi f) din legea serviciului de salubrizare a localităţilor Nr. 101/2006 care spune că "strategiile adoptate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor urmări stimularea mecanismelor economiei de piaţă şi gestionarea serviciului de salubrizare pe criterii de transparenţă, competitivitate şi eficienţă". Stimularea mecanismelor economiei de piaţă şi competitivitate însemnând posibilitatea implicării mai multor operatori de salubrizare.

2. Din cap.II., sec.1., art.17 a fost complet şters nr.(3) care prevede colectarea separată a fracţiunii biodegradabile din deşeurile municipale cea ce este în contradicţie cu prevederile art. 49.A. lit .e) din legea privind regimul deşeurilor Nr. 27/2007 care stipulează că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea selectivă, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor.


3. În cap.II., sec.1., art.18, nr.(4) a fost şters textul "Pentru stimularea precolectării selective," cea ce este în contradicţie cu prevederile art. 49.A. lit .e) din legea privind regimul deşeurilor Nr. 27/2007 care stipulează că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea selectivă, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor.

4. În cap.II., sec.1., art.26, nr. (1) şi (2) au fost modificate în sensul în care procesul de sortare/tratare a deşeurilor municipale să fie condiţionată de punerea în funcţiune a depozitului regional de deşeuri. Art.26, nr. (1) şi (2), din Ordinului preşedintelui A.N.R.S.C. Nr. 110/2007 condiţionează procesul de sortare/tratare numai de existenţa unei staţi de sortare/tratare în aria administrativ-teritorială a localităţii, modificarea făcută prin referatul serviciului de specialitate fiind nepermisă.

5. Prin multiplele modificări aduse articolelor legate de colectarea selectivă a deşeurilor, regulementul propus în raportul de specialitate nu transpune clar intenţia leguitorului care prin art. 49.A. lit .e) din legea privind regimul deşeurilor Nr. 27/2007 obligă autorităţile administraţiei publice locale să asigure colectarea selectivă, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Cum a fost la dezbatere? Ai reusit sa primesti raspunsurile?Claudio

Anonim spunea...

N-ar fi rau daca, atunci cand apar asemenea dezbateri, am incerca sa participam cat mai multi la ele. Macar noi astia care bloguim prin Satu Mare.

TreXeL spunea...

nu stiu ce sa zic. la cat e de unita blogosfera satmareana s-ar putea chiar sa ne batem acolo, in plina dezbatere, pentru divergente de opinii

Adam Boer spunea...

@satmăreanu
o idee bună... ieri eram 3 cetăţeni: eu, Sandu Cosma şi încă o persoana.

Dezbaterea de ieri a durat vreo oră şi jumătate din care domnul primar a vorbit cca. 1 oră.

Iniţiatorii proiectului, fracţiunea PD-L, a cerut repetarea dezbaterii. Vă anunţ dacă dezbaterea va fi reluată.

Adam Boer spunea...

@trexel
cam aşa :) deşi ieri ne-am comportat bine cu Sandu şi nu ne-am certat între noi.

Adam Boer spunea...

@claudio
amendamentele prezentate de mine în numele Societăţii Carpatine Ardelene au conţinut, pe înţelesul tuturor, două aspecte:
1. aplicarea mecanismelor economiei de piaţă şi a principiului concurenţei
2. întroducerea colectării selective a deşeurilor

Pe baza celor două principii enumerate şi susţinute cu legislaţia în vigoare am propus împărţirea activităţilor din domeniul serviciului de salubrizare pe verticală, adică pe domenii de activitate:
- salubrizarea stradală
- colectarea deşeurilor menajere
- colectarea materialelor reciclabile

şi să fie licitate şi atribuite la firme diferite.

Domnul primar a acceptat, cel puţin teoretic, ideea şi a promis organizarea unor licitaţii pentru găsirea unor firme care să organizeze colectarea materialelor reciclabile.

TreXeL spunea...

Adam, da, vezi, io i-am promis ca-l bat asa ca nu putem veni simultan :)

Anonim spunea...

Io vin cu oricare dintre voi. Numa sa ma anuntati si pe mine din timp.

Anonim spunea...

mersi Adam ,cu reciclabilele este banuiesc destul de greu .Claudio