joi, 12 iunie 2008

Iuliu Ilyes, imagine şi realitate (I.)

Un articol de Alexandru Cosma

Nu ştiu cărui fapt s-ar datora greşelile imense şi usturătoare pentru viitor ale domnului primar, oboseala acumulată în cadrul executivului primăriei?, lipsa de viziune?, lipsa de interes ori profesionalism? dar sunt atâtea lucruri care sunt de neacceptat şi de neconceput care s-au întâmplat în cei patru ani de administraţie Ilyes.

Majoritatea drumurilor sunt prost executate, au termen de garanţie doar un an, s-au realizat pe un credit foarte costisitor pentru oraş, sunt multe situaţii în care au fost sparte pentru schimbare ţevi doar după câteva luni de zile, în cele mai multe cazuri nu s-au modernizat şi trotuarele aferente străzilor. Sunt şi străzi realizate la o calitate acceptabilă, dar se naşte întrebarea firească, de ce nu s-au realizat toate drumurile la aşa o calitate. Pasajul pietonal Coposu e chiar de la inaugurare cu un handicap de calitate faţă de Piaţa 25 Octombrie, care deja are aproximativ 25 de ani, podul Golescu nu e total finisat, s-au aşezat covoare asfaltice de calitate ridicolă şi a fost prost concepută iluminarea arhitecturală. Artere majore de circulaţie rutieră sunt intr-o stare jalnică în timp ce străzi cu trafic sub 1% au fost modernizate. Un exemplu că nici în 2008 situaţia nu arată mai bine ar fi faptul că se doreşte modernizarea străzii G.Sandor, stradă care este foarte slab circulată şi care este în plin câmp. Pe renumitul bulevard Transilvania bălteşte apa pe mijlocul drumului chiar în faţa primăriei, iar în zona Casei de Cultură nu există trotuar, oamenii fiind nevoiţi să circule pe drum.

Sunt multe intersecţii nesemaforizate care au probleme de ambuteiaje zilnice, situaţii care se puteau rezolva prin crearea de sensuri giratorii care ar fi costat puţin bugetului local. Deasemenea cozile imense de pe cele două poduri puteau fi rezolvate prin montarea de semafoare inteligente care să acorde timp mai mare pentru traficul de pe poduri. În plus s-ar fi putut construi pasaje subterane pentru preluarea traficului pietonal. Cu costuri foarte reduse s-ar fi putut întroduce în orele de trafic exasperant, circulaţia pe trei benzi în loc de două în sensul de mers care e foarte solicitat, lucru care se practică în alte oraşe de vreme îndelugată.

Cum poate declara domnul primar Ilyes că din greşeală s-a omis proiectarea pe o lungime de 500 de metri a canalizării pe strada Odoreului? Aşa greşeli nu se întâmplă într-o primărie care primeşte certificatul ISO9001. Procedurile pentru construirea celui de-al treilea pod peste Someş au început doar anul trecut deşi problema se discuta de peste 10 ani, iar asigurarea finanţării construcţiei lipseste şi în momentul de faţă.

Domnul primar nu a declarat niciodată cât are Satu Mare de rambursat credit pentru modernizare drumuri.

La nivelul municipiului nu există un birou de atragere a investiţiilor şi investitorilor şi evident nici o politică în acest sens, însă domnul primar spune că nici nu e nevoie deoarece vin destui. În acest timp salarul mediu din Satu Mare este mult sub salarul mediu pe ţară. Este de menţionat faptul că indicatorul sintetic cel mai important care indică calitatea vieţii şi anume speranţa de viaţă, ne plasează pe ultimul loc pe ţară.

Salubritatea stradală deşi ar putea fi realizată în mod ireproşabil la un preţ mai scăzut, are mari deficienţe de respectare a contractului şi a obligaţiilor ce decurg din el, oraşul fiind plin de praf şi mizerie, lucru simţit din plin de sătmăreni în viaţa de zi cu zi.

Domnul primar acuză vandalismele publice şi opinia publică că nu intervine în stoparea acestui fenomen, fără ca să aibă însăşi primăria o strategie in acest sens.

Deşi în domeniul iluminatului stradal se manifestă mari probleme mai ales în dimensionarea acestuia, nici la această dată nu s-a încheiat contractul de concesionare a iluminatului stradal. Problema câinilor vagabonzi nu necesită fonduri costisitoare, dar măsuri în acest sens nu a apărut încă.

Deşi modernizarea Gării Satu Mare intră în competenţele CFR, domnul primar îşi arogă acest proiect deşi nici nu doreşte a organiza o dezbatere publică în acest sens şi nici nu doreşte a oferi posibilitatea sătmărenilor să-şi exprime opiniile şi sugestiile privitoare la această investiţie. În urmă cu patru ani domnul Ilyes promitea dezbateri publice şi crearea unui sistem de recompensare a celor ce vin cu idei în vederea administrării oraşului.

Satu Mare deşi are capacităţi turistice darnice de la natură, investiţii sau proiecte în acest sens sunt foarte slabe. Zone ca malurile Someşului, lac Cubic, lac Pescăruş, nu au primit nicio atenţie în aceşti patru ani. Investiţii în terenuri de sport publice au apărut mult prea târziu ca să ne facă să credem că nu au fost făcute cu scop electoral.

Primarul a promis de patru ani încoace în fiecare an că anul viitor se va redresa simţitor situaţia în privinţa strandului, deşi avem o apă termală cu 2 grade peste cea de la Baile Felix. Nici în prezent situaţia strandului nu e clarificată.

Se pare că domnul primar Ilyes în ceea ce priveşte crearea unei bune imagini proprii se interesează şi se pricepe. Mulţumim domnule primar Ilyes şi pentru bune şi pentru rele, acum însă a venit timpul tinerilor cu avânt nou şi professionalism.

Alexandru Cosma

14 comentarii:

aquarius spunea...

he,he,multe adica toate sunt reale din postarea asta!da io zic sa nu te amagesti pentru ca si in urmatorii 4 ani tot el v-a tine fraiele orasului.parerea mea:)

Anonim spunea...

inceput foarte bun,felicitari celor doi.O monitorizare stricta este binevenita,chiar si pentru viitor.claudio

Anonim spunea...

Lasa Juniorule ca a facut investitie la Luna Ses impreuna cu pretinul ... subprefectul Pataki , buna cunostinta si cu Adam... ce-i intereseaza pe ei sa faca ceva aici in oras ? Principalul este sa avem Luna Ses , ca baronii locali sa aibe unde se duce si sa nu fie in vazul lumii aici la SM.Tot absolut tot f.f. bine documentat si punctual ai scris aici , dar ai uitat un lucru f. important ! Si-a angajat o hoarda de tampiti comunitari care sa faca ordine ! Oare de ce sunt tot mai des intilniti la semafoare si in deosebi la Crinu cersetori ? Acesti tampiti comunitar ce mama dracului fac? ca doar sunt platiti din ban public si sunt cata frunza cata iarba ! Nesimti cu abia 8 clase , ca cine are liceul e sef ! Asta ti-a scapat ! Dupa mine asta a fost cea mai mare gresala ! Atatia tampiti sa-i angajezi sa-i si platesti bine , le mai dai masini si scutere cu gramada si nu fac NIMIC , ZERO, o ba da numara masinile fara stapan ! si asta-i ceva !

Cosma Alexandru jr. spunea...

Multumesc prietenului meu Adam Boer ca a publicat acest sa-i zic asa articol.Va asigur ca nu sunt exagerari sau neadevaruri.Chiar am incercat prin initierea consiliului consultativ al primarului sa indrept pe cat posibil situatia din oras.Insa se pare ca domnul primar Ilyes are nevoie doar de yesmani.Ceea ce la mine nu va gasi niciodata.Si eu il votam daca facea treaba in oras,din pacate situatia adevarata sta exact invers.Pacat ca cel mai tiparit ziar din judet este in cardasie cu Ilyes,atat mai sperau romanii ca a patra putere in stat sa le fie alaturi.Expresia ,,presa e cainele de paza al democratiei" nu are relevanta la noi in oras.Dar sa speram ca se va rezolva aceasta porcarie care manipuleaza ordinar satmarenii la fel cum s-a rezolvat acu vreo 2 ani in Cluj.
Daca la unii li se pare bizar ca doar acuze aduc,vreau sa specific ca am auzit prea multe elogii,insa ceea ce scriu eu e adevarul.Poate singura realizare e ca primaria are un site reusit,hai sa zicem reusit,desi se mai pot imbunatati multe.
Sper sa citeasca articolul cat mai multi,daca se poate sa dea mai departe,fara numele meu care nu are relevanta.
Sper sa publice Adam si celelalte parti.
Nu pot decat sa zic sa mergeti la vot,trebuie sa ne urmarim interesele noastre locale.Cu Ilyes nu mai se poate face treaba in oras,el promite ce se putea face pana acu linistit.Sa incercam cu dr.Coica,insa daca citeste aici,vreau sa-i zic ca nu va scapa de monitorizarea atenta a activitatii lui.
Multumesc.

Anonim spunea...

mda, sa vina tinarul coica, cu figura sa de bebelush neprihanit... hai sa fim seriosi! ce-l califica pe coica drept un mai bun primar decit ilyes? sa negi e usor. sa faci e mai greu.

Cosma Alexandru jr. spunea...

hnu
Nu vreau sa se creada ca e un articol pro Coica.Dar nici ce face primarul actual nu e de acceptat.
Vezi ca ai reactii necontrolate daca vorbeste de fata lui Coica.
Nu stiu cum e fata lui Ilyes dar Ilyes a facut si cateva acte de iredentism,poate o sa public si asa ceva.
Cu Ilyes e clar,Coica e o speranta.

Adam Boer spunea...

@hnu
Sandu nu s-a referit la domnul Coica când a vorbit de tineri. Eu mă bucuram foarte mult dacă Adrian Ştef sau Claudiu Ardelean intrau în turul II. şi (de ce nu) câştigau primăria. Poate peste patru ani... Până atuni însă nu ne-ar strica o schimbare.

Este adevărat că e greu să faci, cu atât mai greu cu cât primul cetăţean al oraşului nu ne lasă; atât eu, cât şi Sandu, am avut experianţa nefastă să nu fim lăsaţi de domnul Ilyes să facem şi să-l ajutăm.

Din această privinţă conştiinţa noastră este curată. De peste doi ani de zile am încercat prin toate căile şi mijloacele posibile să punem umărul la rezolvarea problemelor oraşului. Experianţa ne-a învăţat că domnul Ilyes acceptă (uneori) sugestii pe care le aplică foarte rar. Critici şi muncă în echipă însă nu acceptă niciodată.

Cazul terenului de joacă din Gradina Romei, unde m-a lăsat să-l ajut, rămâne un caz izolat şi mai mult întăreşte regula.

Anonim spunea...

"Este de menţionat faptul că indicatorul sintetic cel mai important care indică calitatea vieţii şi anume speranţa de viaţă, ne plasează pe ultimul loc pe ţară."

Ce interesant...eu totusi imi iubesc orasul :D

Cosma Alexandru jr. spunea...

si noi ni-l iubim...
ca altfel nu ne citeai aici,
tocmai datorita situatiei ne si mobilizam.

Anonim spunea...

Votarea de maine, Ilyes vs Cioca, imi aduce aminte de turul doi din alegerile prezidentiale din 2000: Iliescu vs. Vadim, adica, sa alegem dintre doi rai, cel mai putin rau... :(

Anonim spunea...

Sa fim sinceri, dl. Ilyes nu a avut un contracandidat adecvat. Domnii Stef si Ardelean nici sansa nu au avut langa el. Iar dl. Coica este si el dubios pentru multi satmareni, cel mult din cauza partidului. Nici campania electorala a PSD-ului nu este buna. Satmarenii o sa aleaga "raul cunoscut", pt. ca "mai rau sa nu mai fie"... Problemele legate de munca d-lui primar actual oricum "poporul" nu le vede.
Este o situatie cat poate de proasta: un grup mic de localpatrioti angajati vad problemele ascunse si imense al administrtatiei Ilyes. Ilyes nu le baga in seama, nici nu vrea sa aude de ei... Si poporul nu le asculta...
Orasul nostru este inca un copil in frunte cu un adolescent... :(

Adam Boer spunea...

@brutus
ai spus mare adevar! O sa fac un articol din aceasta postare...

Ravage spunea...

Bunul si iubitul nostru conducator actualul primar mergeti si votatil in genunchi dragi maghiari si romani care santeti fraieri ca va mai asigurati 4 ani de iobagie!!!

Remus spunea...

Este vina partidelor politice, cita minte iti trebuie sa propui: corupti, incompetenti sau baieti de bani gata. Dar ce le pasa ca doar si acolo e acelasi sistem ca in toata tara, principiul ciolanului.

Si hai sa fim seriosi, abenteismul este un vot in sine, si pe buna drepate caci nu ai pe cine alege. Singurul candidat despre care nu stiu nimic negativ este Ardelean, dar la ce campanie a avut, slabe sanse.

Din pacate lucrurile nu vad sa se schimbe repede, ciolanul tot ciolan ramine, la fel si incompetenta deci campaniile electorale pe viitor vor fi cam la fel.

Ce sansa avem sa vina un independent, care se plictiseste si are ca unic tel in momentul de fata sa se lupte cu morile de vint, sa fie si cinstit si bun manager, si sa aiba si o tona de bani pentru a-si sustine singur o campanie electorala, si toate astea pentru o eventuala recunostina a o parte a cetatenilor (deh, nu-i poti satisface pe toti). Cam zero, oameni din astia au alt ceva de facut in viata.