luni, 2 iunie 2008

Rezultate finale Satu Mare

Fiecare al doilea alegător nemulţumit cu actualul primar.


Primar
1. Ilyes Iuliu şi Ilyés Gyula (au obţinut împreună): 48,04%
2. Coica Dorel: 26,46%
3. Ardelean Ioan Claudiu: 12,50%
4. Stef Adrian: 9,94%
restul sub 1%

Consiliul Local
1. UDMR: 11 consilieri
2. PSD: 5 consilieri
3. PD-L: 4 consilieri
4. PNL: 3 consilieri

48,04% pentru domnul Ilyes înseamnă un eşec pentru un primar în funcţie.

Un primar în funcţie care a absolvit un mandat cu succes se realege din primul tur cu 87% (Johannis, Sibiu), 77% (Boc, Cluj Napoca) sau 70% (Scripcaru, Brasov). Primarul Sătmarului, Iuliu&Gyula Ilyes, este departe de aceste performanţe... Chiar dacă va reuşi din turul II., nu o să fie meritul lui, ci rezultatul negocierilor pentru viceprimari.

Eu am susţinut încă din anul trecut că domnul Ilyes nu este primarul ideal pentru Satu Mare, partidele nu au nominalizat însă din timp personalităţi care să convingă sătmărenii că se poate şi mai bine.

Părerea mea este că bătăliile politice adevărate se duc în interiorul partidelor şi organizaţiilor politice şi nu între ele. Din această cauză, contracandidaţii care aveau şanse reale pentru funcţia de primar, au fost anunţaţi prea târziu.

33 de comentarii:

Anonim spunea...

Sper sa iasa Coica,desi e cam putin probabil,trebuie toti sa-l sustinem pe doctor,daca vor fi doar viceprimari,Ilyes ingroapa de tot orasul asta si viceprimarii doar se vor uita...

Cosma Alex.

hazard spunea...

hic...hic...dar eu cu cine votez in turul doi?...hic

hazard spunea...

hic...hic dar eu cu cine votez de data asta?..hic...

Adam Boer spunea...

@hazard
fii rebel, nu tembel ;)

Anonim spunea...

Imi pare rau pt. Ardelean ! Deci Adam chiar daca m-as fi dus la vot cu singurul meu vot tot nu l-as fi putut ajuta pe Claudiu ! Deci in turul 2 merg si votez Coica ! Da daca asta are mai mult noroc ! Sa dea Domnul !

Adam Boer spunea...

@adriana
da, numai votul tău în plus nu rezolva nimic. Eşti însă azi al cincelea persoană care îmi zice că regretă că nu a mers la vot.

Anonim spunea...

eu sper ca tot ILYES sa fie ales ptr ca intradevar a facut ceva ptr satu mare
maghiarii toti ilk voteaza pe el
foarte bine
anderco .... inpreuna cu ceilalti au avut sansa de a face ceva si nimic...COICA sa ramana in cabinetul lui bine aranjat si mai bine sa taca

Adam Boer spunea...

Da, domnul Ilyes a făcut multe, printre altele:
- datorii
- lucrări de drumuri de calitate slabă
- blocuri între case familiare
- salubrizare scumpă şi ineficientă
- circulaţie haotică
- trei terenuri de joacă (asta defapt eu le-am făcut...)

A avut simplul noroc că exact în timpul mandatului său au fost eliberate creditele.

Nu pot să-mi dau seama cine era cel mai bun, dar performanţa domnulu Ilyes nu era atât de rozavă ca să nu dăm şansa şi la altcineva.

Anonim spunea...

Fara votul majoritar al CL Ilyes n-ar fi putut, si nu poate face nimic. Nu primarul decide, ci consiliul! PSD-ul l-a ajutat pe Ilyes acum 4 ani in scaunul de primar, si l-a sustinut in ultimii 4 ani in consiliu. Deci care e diferenta intre Ilyes si Coica?

Anonim spunea...

Păcat de oraşul ăsta....
Nu mă duc la vot în turul II. Pe Coica nu il votez din principiu, nu pot vota PSD, iar pe Iuliu si pe Gyula nu "il" votez că nu a făcut nimic demn de menţionat în mandatul pe care îl încheie.
@ Adam
şi mie mi-au zis vreo 9-10 oameni că regretă că nu au ieşit la vot pentru Ardelean. Cu aşa atitudine, o să ne conducă oamenii ca Ily încă mulţi-mulţi ani de zile.

Anonim spunea...

Anonim
Acu e vorba de identitate nationala si de a scoate un primar corupt si neprofesionist de la primarie.Daca Ilyes facea treaba poate-l votam si eu.
Coica vine cu alta trupa la primarie si cu alta gandire,d-aia e din alta aripa.
Sunt multe orase in tara unde primarul nu e din acelasi partid ca si majoritatea consilierilor si treaba a mers,ex. Tg. Mures.
Daca tu vrei sa fie Gyula impreuna cu Iuliu inca 4 ani sa distruga ce n-o reusit in astia 4 inseamna ca orasul asta chiar isi merita rangul si soarta.

Cosma Alex.

Anonim spunea...

Cine nu voteaza, voteaza automat cu majoritatea, asta spune matematica. Zic pentru cei care n-au mers, si nu vor merge la vot.

@Cosma Alex. Nu-l votam pe Ilyes... dar nu-l vota pe Coica in turul 2. Tu spui, ca e din "alta aripa", dar asta-i prea putin. De ce nu candida-se atunci ca independent? Sau sub simbolul unui alt partid? Omul "mic" nu vede in spatele culiselor. El are nevoie de simboluri clare.

Cu stima, Anonim

Aiszóposz spunea...

Singura sansa contra Ilyes ar fi fost un contracandidat maghiar din afara UDMR-ului, bine inteles.

Rebel spunea...

commando oli a fost la vot si a scos cel putin alti 500 si s-a ajuns in turul doi... nu invatati niciodata? fiecare vot conteaza!!! din pacate, multi constientizeaza adevarul asta doar cind e prea tirziu. Celebra : "minte a romanului de pe urma"...
cei ce nu ati fost la vot v-au dat clasa o mina de copii "alcoolici", "huligani" si "derbedei" (apelativele ii apartin lui stef...), spiritul civic care se trezeste din cind in cind e practic nul...

Anonim spunea...

Adam, tu esti un tampit si evident ca nu vrei ca orasul nostru sa se dezvolte. Voi vota nu cu UDMR ci cu Iuliu Ilyes. Eu sunt ROMAN suta lasuta, dar prostia ta urla sai bantuie prin blogurile celorlalti. Eu nu o sa votez cu Coica, m-am saturat de comunisti. Suntem in secolul XXI. JOS COMUNISMUL, hai SATU MARE !!! Baurr (taran pe germana), fa faculta! iNCULTULE!

Rebel spunea...

@anonim
da' tu multa cultura ai sa vii aici si sa injuri... mai bine taran ca Boer decit orasan cu "faculta" ca tine... stupid people...

Adam Boer spunea...

@un_alt_sătmărean_tris
Mulţi suntem cu acelaşi sentiment ca şi tine, dar din considerente matematice, dacă nu ieşi la vot votezi cu cel care are şanse mai mari.

Candidatul meu a ieşit din păcate din cursă, mesajul lui nu a ajuns la sătmăreni, sau dacă a ajuns au fost comozi să iasă la vot.

Da, domnul Coica trebuia să pornească independent.

Adam Boer spunea...

@anonim
am fost în mod sigur tâmpit când am lucrat un an de zile pe gratis pentru oraş (şi implicit pentru domnul Ilyes) şi am scos cum am scos cele trei terenuri de joacă (Gradina Romei, Micro14 şi 15) cu care se mândreşte acuma în campanie...

Pe de altă parte a fost primarul actual foarte deştept când a refuzat categoric să mă mai implic în construirea de terenuri de joacă. Vedeam eu prea multe acolo?

Ştiu cât a plătit Societatea Cerpatină Ardeleană pentru proiecele celor trei terenuri de joacă şi cât a plătit primăria pentru proiectele care se construiesc acuma în Carpaţi şi Micro17.

Şi de unde ştii că domnul Ilyes nu e comunist? UDMR nu este un partid care să aibă o anumită doctrină. Ba mai mult, în mandatul actual a avut doi vicerimari PSD..

Anonim spunea...

@ Boer
Şi dacă ies şi anulez votul cu enşpe mii de ştampile? Repet. Nu pot să-mi dau votul la niciunul dintre ei şi să rămân cu gândul implicat.

Anonim spunea...

Lamuriti-ma si pe mine ceva. Daca eu sunt membru PSD inseamna automat ca sunt comunist?

Aiszóposz spunea...

@Darius, multi oameni au aceasta formula in cap: PCR->FSN->FDSN->PDSR->PSD.

Anonim spunea...

"->" nu este acelasi lucru cu "="

Anonim spunea...

DIN PACATE DARIUSE E ACELASI LUCRU!!

Anonim spunea...

Totusi, eu sunt PSD-ist dar nu sunt comunist. Asta cum se explica?

Cosma Alexandru jr. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

De ce ai ales tocmai PSD-UL?si cind?

Adam Boer spunea...

@darius
există şi socialdemocraţie autentică, cel puţin în vestul Europei. Tu, fiind tânăr, poţi să fii socialdemocrat şi poţi lupta ca din PSD să devină un partid socialdemocrat autentic.

Eu am trăit comunismul, am avut 25 de ani în 89. În timpul facultăţii am fost "rugat" să depun o cerere pentru a deveni membru PCR. Două zile şi nopţi nu am putut nici să dorm şi nici să mânânc. Nu am vrut să intru în partid, dar mi s-a zis că această opţiune nu există dacă mai doresc să-mi continui studiile.

Am acceptat până la urmă, dar timp de 4 ani mi-a "stat în gât" carnetul de membru. Cred că de aici mi se trage abnegaţia mea faţă de orice partid de stânga.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Nu cred ca Coica e comunist daca are cabinet privat.Plus ca si daca ar fi tot e mult mai bine decat mafiot si corupt cum e Ilyes.
Mai bine mort decat MAFIOT!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

@Adam
Intr-adevar exista si am reusit sa o cunosc si mai indeaproape. E adevarata si a doua afirmatie si inteleg si reticenta ta fata de stanga insa sper ca situatia sa se schimbe cat mai curand.

Anonim spunea...

@anonim
Pentru ca PSD e singurul partid de stanga din romania si eu ma simt de stanga. O sa spui poate ca sunt prea idealist sau ca aberez dar pentru mine social-democratie=ajutor pentru cei necajiti si un trai decent pentru toti ceilalti.

WhiteRevolution spunea...

AFARA cu bozgorii din tara !

Adam Boer spunea...

@whiterevolution
În condiţiile în care România a aderat la UE, nici nu se mai pune problema... În altă ordine de idei nu cred că abordezi corect problema.

Dacă ziceai "AFARA cu hoţii din tara !", mai puteam să purtăm discuţii.

Cosma Alexandru jr. spunea...

white revolution si adam
ce vrei daca UDMR si PCM zic ca vreau Kosovo in Secuime?
unii le raspund la fel...
Asta ne mai trebe,tensiune interetnica in Satu Mare,ca n-avem destule...