joi, 13 martie 2008

Va trebui să refacem canalizarea




În oraşul Debrecen din Ungaria se derulează din anul 2005 şi până în 2008 un proiect ISPA foarte asemănător celui din Satu Mare. Zic foarte asemănător pentru că există o diferenţă, care o să aibă efecte uriaşe asupra municipiului Satu Mare. Despre ce este vorba?

Canalizarea unui oraş se poate realiza în sistem combinat sau separat. În cazul sistemului combinat apa uzată şi apa pluvială se colectează în aceeasi conductă, iar în cazul sistemului separat apa uzată este colectată separat de cea pluvială, sistemul combinat fiind cel depăşit tehnologic. Toate oraşele din Europa încerc să se dezvolte în direcţia sistemului de canalizare separat care are avantaje evidente faţă de sistemul combinat: în cazul ploilor abundente nu se suprasolicită staţia de epurare şi nici apa uzată nu se întoarce prin canalizare în casele cetăţenilor.
Diferenţa dintre cele două proiecte ISPA este că la Debrecen se realizează un sistem separat, iar la Satu Mare un sistem combinat. În primul rând nu înţeleg de ce a fost realizat proiectul din Satu Mare cu sistemul combinat, iar dacă a fost să fie aşa, de ce nu s-a schimbat proiectul măcar ulterior? La nivelul UE este obligatoriu întroducerea sistemului separat de canalizare!

În consecinţă, peste căţiva ani va trebui să desfacem din nou străzile oraşului ca să extindem canalizarea pe sistem separat... Cu un mic efort, se putea face şi acuma.

La Arad, de exemplu, toate canalizările noi se realizează numai cu sistem separat: http://www.apaarad.ro/proiect_tehnic.htm

8 comentarii:

Anonim spunea...

Da ,ca de obicei o sa dam bani de mai multe ori ,in principiu pentru acelasi lucru.

Anonim spunea...

D-nule Boer sa traiesc cu exprimarea lui Trasnea ... "intrebari intrebatoare" dvs. sunteti mai "umblat" pe sus si ati putea afla raspunsul la "de ce ?" nu m-as mira daca asta ar fi fost proiectul mai ieftin insa de platit vom plati ca si cum l-am avea pe cel separat ! cam asa se procedeaza in zilele noastre la acel nivel inalt . Din pacate eu nu stiam de asta si deja nici lamaile nu mai ajung sa-mi aline GREATA pe care o simt de fiecare data cand aud asemenea idiotenii ! Dar acest plan de a schimba proiectul cu cel separat ar fi bine sa vi-l notati d-nule Boer la lista lunga pe care trebuie sa o aveti deja ! SUCCES !

Anonim spunea...

E normal sa fie asa, Adam. Altfel cum s-ar umple unii de bani?
Ca tot veni vorba de apa as vrea sa te intreb ceva, avand in vedere faptul ca pari sa te pricepi destul de bine la problemele astea: nu e cumva apa care curge la robinetele noastre prea clorurata?

Adam Boer spunea...

@darius
deocamdată este prea clorurată, va fi mai bine când va porni (în sfârşit) uzina nouă reabilitată în cadrul proiectului ISPA.

Adam Boer spunea...

@adriana
nici acuma nu ar fi târziu să se extinde pe sistem separat acolo unde nu s-a asfaltat încă sau unde abia acuma se va lucra...

Anonim spunea...

Si cam cand crezi ca va porni uzina asta noua? Ca eu unul sincer m-am cam saturat sa ma spal dimineata pe dinti cu apa minerala.

Adam Boer spunea...

@darius
La o şedinţă de consiliu am auzit că uzina nouă de apă va porni în iulie. În care iulie, nu s-a zis :):)

TreXeL spunea...

ce sa re-facem cand nu suntem in stare sa o facem klumea din prima...
ce teapa am luat pe Retezatului!!! "indragostitii" aia de la Vakond au uitat sa lege gurile de scurgere la canal... pai sa nu-ti tragi palme? si pumni? unde doare mai rau! iti trimit pozele pe email