marți, 4 martie 2008

Gânduri rătăcite pe drumul Odoreului

Undeva în Europa, departe de Satu Mare, citesc de câteva zile despre reabilitarea drumului Odoreului şi despre duelul conferinţelor de presă dintre domnul primar şi consorţiul Betonút/AlfaRom.

În vara anului trecut am consiliat o firmă germană de drumuri care a dorit să participe la licitaţia pentru reabilitarea drumului Odoreului. În paralel cu tatonarea posibililor parteneri de execuţie, a pieţei materiilor prime şi a legislaţiei achiziţiilor publice din Romania, firma s-a apucat şi de traducerea şi studierea caietului de sarcini.

Inginerii germani au constatat printre altele şi faptul că în caietul de sarcini era prevăzută construirea canalizării doar pe a doua parte a drumului Odoreului. Sosiţi la faţa locului şi întrebând locatararii ne-am dat însă seama că nici pe prima porţiune a drumului Odoreului nu există canalizare.

La faţa locului au fost constate şi o serie de alte probleme legate de utilităţile existente despre care caietul de sarcini nu zicea nimic: conducte de gaz, iluminat public, telefoane, etc. Deci cam tot ce a constata acuma şi consorţiul Betonút/AlfaRom.

Din cauza acestor nelămuriri dar şi din cauza soluţiilor tehnologice depăşite din caietul de sarcini, firma a renunţat până la urmă să participe la licitaţie.

Întrebarea întrebătoare este de ce nu a observat şi primăria lipsa canalizării de pe prima porţiune a drumului Odoreului şi de ce nu a fost întrodusă realizarea ei în caietul de sarcini?

8 comentarii:

Cosma Alexandru jr. spunea...

Pune-i intrebarea la domnul primar pe forum sau in scris.
La tv o zis atunci cand s-o facut analizarea ofertelor ca pot sa participe si presa dar e foarte mult de lucru,deci se intelege ca la intocmirea caietului de sarcini s-a petrecut si mai mult timp...
eu cred ca e debandada,d-aia primaria Zalau are certificat de calitate a activitatii iar Satu Mare nu are...
Cel putin la asta ne-o depasit serios Zalaul.
Si cand te gandesti ca asta e esente lucrurilor...

nimeni spunea...

iti dau eu raspunsul: pentru ca e mai usor sa pescuiesti in ape tulburi. un proiect prost facut da ocazia ca dupa adjudecare sa aranjeze lucrurile asa cum vor ei :primar+executant. vezi exemplul gropii lui coposu. in plus mai descurajeaza si eventualii competitori.

Anonim spunea...

ia uite ce stie rebel. cam asa e.
daca mai tineti minte din devizul anterior de pe odoreului cand se scarificau aproximativ 20 blocuri de 10 etaje echivalentul in metri cubi.... o mica greseala in proiect...aproximativ 8 mld lei vechi pusi in plus...accidental.
iar faza cu nemtii lui Adam a fost chiar tare. N-aveau ISO9001....deci in opinia romanilor nu sunt buni :)) ce daca au facut autostrazi in europa...nu sunt buni domne! n-au ISO. de parca vreo firma la noi in oras cu ISO intruneste mai mult de 5% din conditiile ISO. da a dat shpaga bine si are ceferticatu. Traiasca!

Adam Boer spunea...

@wtf
Da, era şi treaba cu ISO9001, dar care se putea rezolva foarte uşor. În Romania poţi obţine un certificat ISO9001 în cel mai scurt timp pentru o sumă modică. Deci dacă numai asta era problema, se putea rezolva...

Important este de menţionat că în Germania nu se cere ISO9001 la licitaţii de drumuri - nu are nici o legătură. Se cer însă alte certificate şi atestate care chiar zic ceva despre profesionalismul firmei.

Un alt aspect interesant este că la licitaţiile din Germania contează numai preţul. Termenul de execuţie este stabilit de către proiectant şi este obligatoriu de respectat - dealtfel şi firesc.

Cosma Alexandru jr. spunea...

Rebel
care e faza cu groapa lui Coposu? ca nu inteleg

nimeni spunea...

pai termenul este depasit cu un an, iar fondurile suplimentate cu 50%. oare termenul la care s-a ajuns, si suma deja cheltuita, n-au depasit cumva oferta clasata pe locul 2 in cadrul licitatiei? vorbesc de pasajul coposu, groapa lui ghiulea de fapt.

Anonim spunea...

betonut/alfarom au castigat licitatia obtinand punctaj de la termenul de executie care este hilar. normal ca gasesc acum tot felul de figuri prin care il vor prelungi catre cel real. este o smecherie cu stiinta. si nu numai cu stiinta lor. ce ma distreaza pe mine este atunci cand iese primarul si se preface suparat pe alfarom. dupa care le da prin spate plombari in oras fara licitatie. unde esti tu Tepes doamne?

Adam Boer spunea...

Am pus următoarea întrebarea pe siteul primăriei: vă rog să-mi explicaţi de ce nu a fost inclusă în caietul de sarcini realizarea canalizării pe prima porţiune a drumului Odoreului?

Am primit următorul răspuns:
Lucrările sunt cuprinse în proiectul tehnic al lucrării, proiectantul "uitând" să cuprindă şi în devize anumită cantităţi de materiale, ceea ce nu a mai apărut şi în oferte. Acest lucru se corectează uşor prin modificarea devizului, prin acte adiţionale la contract.