miercuri, 18 martie 2009

Petiţie: Taxa specială de salubrizare

Adam Boer

Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul salubrizării, în varianta întrodusă de iniţiatorul lui nu respectă prevederile următoarelor acte normative:
- Constituţia României
- Legea serviciului de salubrizare Nr. 101/2006
- Legea privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera
- circulaţie a acestor date Nr. 677/2001
- Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. Nr. 110/2007

În contextul actelor normative enumerate mai sus avem următoarele obiecţii concrete faţă de proiectul de hotărâre sus menţionat:

Articolul 1. defineşte ca producători de deşeuri şi utilizatori ai serviciului de salubrizare sunt numai persoanele fizice, care au domiciliul sau reşedinţa în municipiului Satu Mare. Această definiţie este în contradicţie cu articolul 24. din Legea serviciului de salubrizare Nr. 101/2006, care defineşte ca utilizatori ai serviciului de salubrizare sunt persoanele fizice ori juridice, care beneficiază individual de una sau de mai multe activităţi specifice serviciului de salubrizare.

Articolul 2. obligă numai persoanele fizice, care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubrizare la plata taxei speciale de salubrizare. Această prevedere este în contradicţie cu articolul 26. din Legea serviciului de salubrizare Nr. 101/2006, care stipulează că toţi utilizatorii direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare au obligaţia să achită contravaloarea serviciului de salubrizare.

Articolul 3. obligă toate persoanele fizice, care deţin în proprietate imobile aflate pe raza municipiului Satu Mare la depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere. Prin declaraţia pe proprie răspundere, proprietarul imobilului este obligat să afle şi să declare date cu caracter personal având funcţie de identificare, respectiv Codul Numeric Personal (CNP) al persoanelor care locuiesc în imobilul său. Pe de o parte articolul 4. din Legea privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date Nr. 677/2001 prevede că numai operatori desemnaţi prin acte normative au dreptul de a prelucra date cu caracter personal, ori nu există act normativ care să confere calitatea de operatori de date cu caracter personal toţi proprietarii de imobile. Pe de altă parte articolul 8. din Legea privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date Nr. 677/2001 prevede că prelucrarea Codului Numeric Personal se poate efectua numai dacă prelucrarea este prevazută în mod expres de o dispoziţie legală.

Articolul 3. obligă numai persoanele fizice, care deţin în proprietate imobile aflate pe raza municipiului Satu Mare la depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere. Persoanele juridice caredeţin în proprietate imobile aflate pe raza municipiului Satu Mare sunt exonerate de depunerea unei declaraţii. Ca urmare locatarii şi chiriaşii, persoane private, care au domiciliul în imobile aflate în proprietea persoanelor juridice sunt exceptaţi de emiterea deciziei de impunere privind plata taxei speciale de salubrizare. Această discriminare a cetăţenilor în funcţie de proprieatarul imobilului în care îşi au domiciliul este în contradicţie cu prevederile articolului 16. din Constituţia României, care prevede ca cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Articolul 7. prevede ca sumele provenite din taxa specială de salubrizare, se vor utiliza exclusiv pentru plata operatorilor, care au concesionat activităţile de colectare, transport, depozitare deşeuri menajere şi nemenajere. Acest articol nu respectă articolulul 18. alin. (4) din Ordinului Preşedintelui A.N.R.S.C. Nr. 110/2007, care prevede că taxele instituite pentru producătorii de deşeuri fără contract de prestări servicii încheiat cu operatorul serviciului se aplică în vederea stimulării precolectării selective.

Articolul 13. aprobă decontarea cheltuielilor cu activitatea de prevenire şi combatere a poleiului pe raza municipiului Satu Mare, la nivelul tarifelor şi programul aprobat prin H.C.L. nr. 238/30.11.2006. Acest H.C.L. nr. 238/30.11.2006 aprobă tarifele cu privire la activitatea de dezăpezire în sezonul 2006-2007 pe raza municipiului Satu Mare şi ca urmare activităţile de dezăpezire pe raza municipiului Satu Mare s-au desfăşurat în sezonul 2007-2008, respectiv 2008-2009, fără un tarif aprobat de Consiliul Local. Ori articolul 26 din legea serviciului de salubrizare Nr. 101/2006 prevede ca cuantumul şi regimul tarifelor şi taxelor speciale se stabilesc, se ajustează sau se modifică de către autorităţile administraţiei publice locale, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare este de acord, atât din punct de vedere moral, cât şi din punct de vedere legal, cu necesitatea întroducerii taxei speciale de salubrizare pentru toţi producătorii de deşeuri menajere din municipiul Satu Mare, care nu au contracte încheiate cu operatorii de salubrizare. Întroducerea taxei de salubrizare trebuie să respecte legislaţia în vigoare şi să nu fie de natură discriminativă. Propunerea noastră este de a reformula proiectul de hotărâre pe baza următoarelor principii:
- în vederea identificării persoanelor fizice, beneficiari ai serviciului public de salubrizare, fără contract de prestari servicii încheiat, operatorul serviciului de salubrizare va solicita date de la Direcţia Comunitară de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Primăriei şi de la asociaţiile de proprietari, pentru a determina persoanele dintr-o unitate locativă.
- în vederea identificării persoanelor juridice, beneficiari ai serviciului public de salubrizare, fără contract de prestări servicii încheiat, operatorul serviciului de salubrizare va solicita date de la Registrul Comerţului.
- după identificarea persoanelor fizice şi juridice, beneficiari ai serviciului public de salubrizare fără contract de prestări servicii încheiat, operatorul serviciului de salubrizare va proceda la somarea acestora în vederea încheierii contractului de prestări servicii.
- în cazul în care persoanele somate nu se prezintă într-un termen stabilit în vederea semnării contractului, operatorul serviciului de salubrizare va comunica Direcţiei Finanţelor Publice Locale lista cu persoanele care nu au contract încheiat în vederea aplicarii taxei speciale de salubrizare.
- Direcţia Finanţelor Publice Locale va aplica taxa specială de salubrizare pe bază de declaraţii de impunere ori din oficiu pentru situaţiile de neprezentare în vederea declarării.
plare.
- sumele colectate din taxa specială de salubrizare vor fi folosite pentru stimularea precolectării selective a deşeurilor de către populaţie, prin amplasarea pe domeniul public al unor containere de colectare a diferitelor categorii de deşeuri (PET, sticlă, etc.), finanţarea unor campanii de educare-conştientizare a populaţiei în parteneriat cu APM, mass media, instituţii de învăţământ, ONG-uri, etc.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Unde trebuie sa semnez?

Anonim spunea...

Unde trebuie sa semnam?

Adam Boer spunea...

@Sătmăreanu, Doi
Nu mai puteţi evita să ne cunoaştem personal. Semnaţi la mine.

Anonim spunea...

Adam ,putem gasi o solutie sa semnez si eu ?Am incercat sa fac si eu o petitie online dar am primit raspuns ca nu am formulat bine petitia .Am pus doua intrebari catre Basescu :unde putem reclama mogulii din presa si pe cei asupra carora exista indoieli cum au obtinut diploma de licenta ( sunt de fapt aproape analfabeti).Care institutie a statului se ocupa de asa ceva.O sa ma gandesc la o alta solutie.Claudio

Anonim spunea...

solutia e in Ucraina...

Anonim spunea...

S-a schimbat si prefectul, are primarul drum liber. Ce va mai agitati, nu vedeti ca sunteti degeaba?

Anonim spunea...

anonim- nu se agita nimeni ,doar se incearca sa se faca ceva pozitiv.Claudio

Anonim spunea...

@Adam
Da ti s-a parut ca am evitat sa ne cunoastem pana acuma? La tine unde?

Marioara spunea...

Imi pare foarte rau domnule Boer, ca ne-ati abandonat, nu va mai implicati in viata publica a Satmarului de ceva vreme. Noi va consideram un fel de "mesie" al Satmarului care ne conduce catre o viata mai buna, o viata dreapta, o viata nemteasca, dar vad ca tot sarlatanii astia care au acaparat orasul de mult timp au castigat, au reusit sa va intimideze. A murit si ultima speranta, ultimul om cinstit cu veleitati de conducator care ne putea salva.

Adrian spunea...

Daca ar trebui sa mori inaintea mea,
Intreaba daca poti lua cu tine un prieten
Daca traiesti pana la 100 de ani as vrea sa
traiesc 100 de ani minus o zi ca sa nu
trebuiasca sa traiesc fara tine.
Adevarata prietenie este ca sanatatea;
Valoarea ei este rar apreciata pana cand
nu ai pierdut-o.
Un prieten adevarat este cel care-ti este
alaturi atunci cand restul lumii te-a parasit.
Tatal meu obisnuia sa spuna ca atunci cand
mori, daca ai cinci prieteni adevarati,
atunci ai avut o viata minunata.
Daca toti prietenii mei ar sari de pe un pod
eu nu as sari impreuna cu ei ci as sta jos,
ca sa-i prind.
Tine un prieten adevarat cu amandoua mainile
Eu ma bazez pe tine si tu te bazezi
pe mine si totul este bine.
Prietenia este o singura minte in doua trupuri.
Nu merge inaintea mea,pentru ca
s-ar putea sa nu te pot urma.
Nu merge in urma mea,pentru ca
s-ar putea sa nu te pot ghida.
Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu.
Toti aud ceea ce spui.
Prietenii asculta ceea ce spui.
Cei mai buni prieteni asculta ceea ce nu spui.
Prietenul este acela care cunoaste cantecul
inimii tale si poate sa ti-l cante atunci
cand ai uitat cuvintele.
Fiecare dintre noi urmam drumuri diferite in
viata,dar oriunde mergem, luam cu noi cate
putin unul de la altul, de pretutindeni.
Prietenii sunt modul in care
Dumnezeu are grija de noi.
Strainii sunt doar prieteni care
asteapta sa se intample ceva...

Adam Boer spunea...

@Mărioara
Nu am abandonat problemele oraşului, am abandonat (deocamdată) doar acest blog pentru că mi-a luat mult timp şi eficienţa a fost minimă.

În ultimele luni am avut o activitate mai puţin vizibilă, nemediatizată, dar mult mai eficientă :) A fost eficientă pentru că am ajuns să primesc ameninţări din mai multe direcţii.

Adam Boer spunea...

@Adrian
Foarte frumos cea ce ai scris. Să ne ajute Dumnezeul.

Marioara spunea...

Inima mea se bucura nespus de mult, ca totusi nu ati abandonat lupta si veti fi in continuare alaturi de noi satmarenii.
V-am urmarit toate emisiunile si la Focus TV si la Samtel, sa stiti ca suntem cei mai mari fani ai dumneavoastra.
Cand o sa aveti iar emisiune? As vrea sa va vad cat mai des, pentru ca oamenii trebuie sa va cunoasca mai bine, ca sa avem in sfarsit un primar adevarat, destept, cinstit si cu inima mare.
Dumnezeul sa va calauzeasca domnule Boer.

Anonim spunea...

olvassa el az egesz blog, nagyon jo