joi, 10 aprilie 2008

În ceasul al 12-lea

Din 1990 încoace toate executivele şi consiliile locale au tolerat (ba au încurajat) amestecarea zonelor indusriale cu cele rezidentiale, zonelor cu case familiare cu blocuri cu mai multe etaje. Efectele au fost poate benefice pe termen scurt pentru investirori şi unele persoane implicate, dar nicidecum pentru populaţia oraşului, iar în unele cazuri chiar tragice pentru locuitorii din zonă.

Soluţia este elaborarea unui Plan Urbanistic General cu delimitarea clară şi fără portiţe a zonelor industriale de cele rezidentiale, a zonelor cu case familiare de cele de cartiere cu blocuri.

Platformele industriale unde vom permite activităţi care produc zgomot, praf şi circulaţie cu camioane de tonaj mare, trebuie să aibă acces fără deranjul zonelor rezidenţiale. Tuturor firmelor care pe baza noului PUG se nimeresc în zone rezidenţiale sau cartiere, trebuie să dăm un termen realistic pentru a se muta într-o zonă industrială. Cu blocurile deja "plantate" între case familiare nu avem practic ce să facem. Din această cauză trebuie oprite aceste construcţii cât mai repede. Avem teoretic în acest sens o hotărâre de consiliu din decembrie 2007, dar care practic nu se respectă.

Revolta o să fie pe măsură, punerea în practică lungă şi costisitoare atât pentru municipiu, cât şi pentru firme şi persoane afectate. Dacă vom tolera însă practica actuală, situaţia şi problemele se vor agrava pe zi ce trece.

4 comentarii:

  1. nu risca iles sa-si deranjeze voturile... desi orasul e vraiste, si s-a muncit doar in ultimul an de mandat, si ca s-a impovarat orasul cu 700 de miliarde, se pare ca satmarenii pot fi prostiti... s-a cam suparat ca prefectul a spus ca e debandada-n primarie... doar nu crede ca simpatizantii prefectului il vor vota?

    RăspundețiȘtergere
  2. D-le Bauer cum ramane cu cetatenii de pe str. Fabicii/ Rodnei/Lacramioarei, care desi platesc impozit pe case aproape la fel de ridicat ce cei din Centru, dar in schimb vor suporta traficul greu ( deh, s-a deschis pasajul). 2 din cele 2 strazi nu sunt compatibile cu traficul greu, ma refer la infrastructura drumului si la faptul ca imobilele sunt foarte aproape de tersament. Ce le ramane sa faca ?

    smarian@ryerson.ca

    RăspundețiȘtergere
  3. nu-i nimic complicat in asta.
    1. se aduna intr-o asociatie
    2. platesc un expert care sa determine o data faptul ca traficul greu, datorita structurii drumului, dauneaza caselor si apoi sa estimeze exact valoric pagubele care se vor produce (pagube = si deranj permanent, nu numai ca se darama casele)
    3. dau in judecata primaria si cer daune...fie sub forma de reducere a impozitelor fie in alta forma.

    in orice tara civilizata asa trebuie facut. acum ca intr-o tara civilizata nu ar trebui sa apara astfel de cazuri...asta e altceva, cine a zis ca Romania ar fi civilizata?

    RăspundețiȘtergere
  4. in serviciul urbanism este o harababura generala nu stiu de ce primarul nu-i da afara nu respecta deloc legile in vigoare

    RăspundețiȘtergere