joi, 28 februarie 2008

Se construieşte în veselie, dar pentru cine?

Municipalitatea din Satu Mare urmăreşte de ani de zile o strategie total greşită cea ce priveşte construcţia de locuinţe. Sau poate nici nu există o strategie conştientă...

De ani de zile se agresează PUGul vechi şi aşa prea permisiv şi bunul simţ urbanistic pe motivul lipsei de spaţiu locativ pentru tineri... Rezultatul vedem cu toţii, construcţii noi care în multe cazuri nu se încadrează în peisajul urban şi preţuri umflate la care un tânăr nici măcar nu poate să viseze de un apartament.

În consecinţă, multe din aceste apartamante noi satu gol. În ciuda faptului că de luni de zile tranzacţiile pe piaţa immobiliară sunt în scădere, tot se mai construiesc blocuri şi apartamante noi. Numai în şedinţa de azi a consiliului local sunt 28 de cereri de aprobare PUZ/PUD, dintre care unele chiar megalomane.

Administraţia locală ar trebui să urmărească o strategie complet diferită dacă ar dori cu adevărat să vină în sprijinul tinerilor. Trebuie, sau mai bine zis trebuia, când preţurile erau încă accesibile, ca municipiul să cumpere terenuri pentru a pune la dispoziţia tinerilor locuri de case la preţuri accesibile. În situaţia actuală soluţia poate să fie extinderea intravilanului în zonele extravilane unde municipiul mai are proprietăţi sau unde preţurile sunt încă accesibile. Pe aceste terenuri ar putea municipalitatea să acceseze şi fonduri pentru construcţii de blocuri ANL (şi nu în curtea liceului german...)

7 comentarii:

Anonim spunea...

Dle Boer imi pare sincer rau, dar sunteti intr-o grava eroare de perceptie.Cu o asemenea mentalitate nu este de mirare ca Satu Mare a ramas cu mult in urma celorlalte orase din zona.
Constructiile noi aduc doar beneficii atat orasului, proprietarilor de teren, cat si tinerilor. Pentru ca, cu cat se construieste mai mult, cu atat concurenta este mai mare si mentin preturile la un nicel mult mai mic decat in alte orase.Este legea de baza a economiei de piata.
Dealtfel, nu inteleg de ce cresterea preturilor la imobiliare "sperie", atata timp cat mai mult de 80% dintre romani sunt proprietari.
Va dau perfecta dreptate in ceea ce priveste lipsa de strategie in ceea ce priveste dezvoltarea urbanistica a orasului.Cu o strategie adecvata si o viziune corecta si indrazneata Satu Mare mai are inca sanse, prin pozitia sa geografica, sa recupereze fata de celelalte orase.

Adam Boer spunea...

@aurel
în primul rând vă mulţumesc pentru comentariu şi dacă sunteţi de acord, doresc să dezvolt cu dumneavoastră (poate ni se alătură şi alţii) această tema foarte importantă pentru municipiul nostru.

Prima dată vă întreb dacă pot să trag concluzia că sunteţi parţial de acord cu mine? Ziceţi la început că sunt într-o garvă eroare de percepţie, iar la sfârşit că îmi daţi perfectă dreptate în cea ce priveşte lipsa de strategie.

Este adevărat că 80% dintre români sunt proprietari de locuinţe, dar acest lucru se datorează în mare măsură "moştenirii comuniste", şi nu proiectelor postdecembriste.

Legea de bază a economiei de piaţă încă nu vrea să funcţioneze pe piaţa immobiliară, preţurile se menţin la Satu Mare deocamdată undeva între 1.000 şi 1.200 de euro/mp. Şi asta în condiţia în care costul unui mp construit şi finisat este în jur de 400-500 euro şi când la 1.200 euro/mp se pot cumpăra deja apartamente chiar şi în München.

Sunt de acord că dacă o să se construiască mai mult, preţurile musai să scadă cândva. Dar pentru acest lucru nu e voie să distrugem aspectul urbanistic al oraşului. Trebuie construite cartiere noi în afara oraşului iar în zone deja construite cu mare precauţie.

Eu cred în continuare că pe lângă faptul că aşteptăm să intre în funcţiune legile pieţii, ar trebui ca municpipalitatea să ajute măcar pe tinerii căsătoriţi cu copii să intre în posesia unui apartament.

Şi să urgentăm elaborarea noului PUG!

Anonim spunea...

Domnule Boer, Cronica de azi scrie bine ca Satu Mare nu are un PUG valabil. Este si parerea primarului Ilyes acolo care tot da raspunsurile lui. Se vede clar ca e deranjat de acest fapt. De patru ani de ce nu a facut un PUG/ ca lumea? Se spuca sa/l liciteze in campanie!

Anonim spunea...

Nu stiti, Boer mai candideaza undeva?

Adam Boer spunea...

@valer
Boer doreşte să candideze şi aşteaptă să decidă alţii.

Acuma o să fac o pauză de 10 zile că mai trebuie să şi lucrez.

Anonim spunea...

Multumesc pt. raspuns.Asa este va dau dreptate in ceea ce priveste lipsa unei strategii de dezvoltare urbana si nu numai a orasului Satu Mare.
Sa-mi fie cu iertare, in rest...
Va citez:"De ani de zile se agresează PUGul vechi şi aşa prea permisiv şi bunul simţ urbanistic pe motivul lipsei de spaţiu locativ pentru tineri... Rezultatul vedem cu toţii, construcţii noi care în multe cazuri nu se încadrează în peisajul urban şi preţuri umflate la care un tânăr nici măcar nu poate să viseze de un apartament.

În consecinţă, multe din aceste apartamante noi satu gol. În ciuda faptului că de luni de zile tranzacţiile pe piaţa immobiliară sunt în scădere, tot se mai construiesc blocuri şi apartamante noi. Numai în şedinţa de azi a consiliului local sunt 28 de cereri de aprobare PUZ/PUD, dintre care unele chiar megalomane."

Motivul pentru care investitorii construiesc este baza so. capitaliste: profitul. Daca nu ar fi cerere fiti sigur ca nu s-ar construi.In c eea ce priveste nivelul preturilor, la apartamentele noi acestea se situeaza intre 600 si 900 euro/mp (credeti-ma ca stiu ce scriu).Mai mult decat atat, apartamentele noi se vand inca din faza de proiect, datorita avantajelor certe ale acestora fata de apartamentele vechi.Asa ca expresia cu "satu gol"
n-am inteles-o.Numarul tranzactiilor imobiliare este in continua crestere, contrar a ceea ce afirmati d-voastra.Si asta este un fapt extrem de pozitiv, ceea ce arata ca initiativa privata o ia cu mult inaintea administratiei locale care, perfect de acord cu d-voastra, ar trebui sa ii ajute pe cei tineri (exista legi in acest sens) si mai mult, sa rezolve problema utilitatilor.
In ceea ce priveste zona in care ar trebui sa se construiasca acreditati ideea ca acestea ar trebui sa se construiasca in afara orasului. Este o solutie, insa in toate orasele europene, constructiile cele mai moderne si noi apar in centru.Vorbiti de aspectul urbanistic al orasului..pai daca case vechi de 100 de ani (majoritatea din zona centrala) creaza un aspect urbanistic placut, atunci....
Intradevar trebuie sa existe reguli clare si precise in asa fel incat atat proprietarii de terenuri, cat si dezvoltatorii imobiliari sa cunoasca exact ce si cum se poate construi in fiecare zona a orasului.
Un lucru este cert, dezvoltarea unui oras se face in special pe verticala si mai putin pe orizontala (unde exista limite).
Ma bucur ca ati deschis acest subiect si va stau la dispozitie cu noi detalii.

Adam Boer spunea...

@aurel racautanu
Prima dată doresc să vă întreb, unde se poate cumpăra la 600-900 eurp/mp pentru că eu caut de luni de zile pentru firma mea de software un birou şi nu găsesc sub 1.200 euro. Iar cea ce am găsit la acest preţ, stă şi acuma nevândut.

Ivestiţiile se fac în speranţa profitului şi nu cu garanţia profitului - totdeauna există un risc al investitorului. În opinia mea, cererea de ofertă pe piaţa immobiliară din Satu Mare a fost supraevaluată. Sau nu a fost evaluată şi investitorii se iau unul după altul.

Pentru cât se construieşte în Satu Mare ar trebui să există o prognoză pentru creşterea numărului de locuitori, lucru despre care eu nu am cunoştinţă. Nu există nici o dezvoltare economică susţinută care să preconizeze ridicarea numărului de locuitori. Deci eu mă întreb serios, pentru cine se construieşte în Satu Mare?

Cu siguraţă, aproape toţi cei care stau în blocuri vechi ar dori să-şi cumpere apartamente în blocurile noi. Dar cine o să cumpere apartamentele lor vechi? Iar dacă nu se poate vinde apartamantul vechi, de unde o să fie bani pentru apartamante noi? Salariile din Romania nu pot să susţină credite bancare consistente pentru cumpărare de locuinţe.

În opinia mea, conform conceptelor moderne de urbanistică, dezvoltarea unui oraş nu se face în verticală. În Europa nici nu s-a făcut, cu câteva excepţii, acest lucru. În Europa există, relativat la densitatea polulaţiei, suficient loc pentru a merge în orizontală. Nu ştiu de ce ar fi bine să trăim şi să muncim înghesuiţi pe suprafaţe mici şi în clădiri înalte, fără contact cu natura. E mult mai plăcut şi mult mai aproape de firea umană să trăim într-un contact direct cu natura pe străzi spaţiose şi cu multă verdeaţă.

Eu am umblat mult prin Europa, dar eu nu am observat un trend de a construi clădiri moderne în centrele istorice. Dinpotrivă, toate oraşele încearcă să-şi conserve centrele istorice şi clădirile istorice.